Реклама / Ads
7| 14220 |03.08.2017 ПОЛИТИКА

Управленската програма на кабинета: Нищо, ама абсолютно нищо

.
Три месеца след като пое властта, кабинетът, известен като ”Борисов-3”, представи Управленска програма за 4-годишно управление. В нея обаче има само пожелания и само две цифри за след 4 години-обещава се 650 лева минимална и 1500 лева средна работна заплата.
 
Но и това не е обещано категорично, макар че до 2021 година има много време.Точният текст е "Създаване на условия за ръст на икономическата активност, който ще позволи достигане на равнище на средната работната заплата до 1500 лв. в края на мандата".

На цели 100 страници са употребени толкова много клишета и думи без никакво съдържание, че непредубеден човек се пита дали е имало въобще необходимост правителството, което работи ден за ден да приема подобен изпразнен от съдържание документ.

Например, записано е, че ще се модернизира жп линията София-Септември. Но не е казано кога, с какви средства, откъде ще се вземат и кой ще отговаря, ако това не стане.
 
Не е новина, че в кабинета няма хора, които са в състояние да формулират задачи, да им определят срокове и да ги обвържат с осигуряване на финансиране и срок за изпълнение. Но това, което е сервирано е наистина безумно. Преценете сами, как ви звучат тези изречения от Управленската програма:

-Цел 26: Повишаване предлагането на подготвена съгласно потребностите на
работодателите работна сила.

-Мярка 394: Повишаване компетентността на медицинските и немедицински специалисти и
изграждане на капацитет и умения за консултиране и подкрепа с цел превенция на основните
ХНБ.
-Мярка 518: Обновяване на инструментариума, свързан с учебния процес.
-Цел 155: Създаване на оптимални условия за развитие на ефективно поливно
земеделие и превенция на риска от наводнения, бедствия и аварии на територията на
регионите.

На практика цялата управленска програма е такава- усъвършенстване, създаване на условия, повишаване, изпълнение на приета програма и т.н. Без нито един срок, отговарящ министър и идея за финансиране. При това положение всяка мярка, цел и намерение могат да се тълкуват както иска правителството и премиера.

Нещата придобиват трагико-комичен оттенък в разделите, посветени на икономиката и финансите. Тук като цел е записано "Подобряване на инвестиционната среда", а като мярка- Актуализиране плана за действие с мерки за преодоляване пречките пред инвестициите". Ако някой разбира какво означава това на фона на драматично ниските инвестиции в последните една-две години, нека да каже.

Коалиционният партньор, представляван от Валери Симеонов и Красимир Каракачанов присъства с някои от отдавна известните си идеи, но и те представени в общия стил на програмата-пожелание без конкретен срок, пари и отговорен министър. Патриотите са записали въвеждането на военно обучение в училище и подобряване на обучението по родолюбие. Пожелания, които отдавна слушаме без да видим нещо реално да се прави по въпроса.

Като извод от Управленската програма- в нея няма нищо конкертно, нищо реално, нищо полезно. Просто едни думи, обединени в изречения, нещо като доклад за конгрес на БКП отпреди 30 години. С което вече е ясно-правителството ще работи както досега-ще прави, каквото си иска и ще говори пред медиите, че работи неуморно и без прекъсване на доброто на България. Което преведено на нормален език означава, че след 4 години, ако Борисов изкара този мандат ще живеем по-зле отколкото сега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5710 |30.07.2017 След 100 дни управление ГЕРБ още нямат програма . 8| 10392 |10.07.2017 Президентът Радев изригна срещу кабинета: Хаосът е пълен, виждам го всеки ден . 0| 6045 |23.06.2017 Официално: България, Естония и Австрия приеха програмата за Триото, председателстващо ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads