Реклама / Ads
11| 9571 |30.04.2019 ПОЛИТИКА

Валентин Вацев: И ГЕРБ, и БСП очакват стълба към небето, ако спечелят евроизборите

.
Валентин Вацев Източник: БГНЕС
На тези европейски избори ще се решава кой е по-европеец – Ева Майдел или тъкмо напротив, Цветелина Пенкова, Александър Йорданов, Румен Гечев. Истината е, че трябва да направим още една крачка в анализа на понятието идеален европеец, тъй като на нас ни предстои да изберем 17-е идеални европейци.
 

Това каза пред БНР Валентин Вацев.

 

Аз се опитвам да разбера какво значи идеален европеец и стигам до много простата мисъл, че истинските европейци са тези, които имат право да разпределят и да преразпределят европейски пари, посочи още Валентин Вачев.

 

Истинските европейци, доказаните, сертифицираните, европейците без страх и упрек, получават автоматично право да транжират и да канализират европейските потоци пари в България. Това е реалният смисъл на европеизмът в България – колкото си по-европеец, толкова повече къщи за гости можеш да построиш.

 

В България се гласува за партия, а не за личност. Още повече аз съм сигурен, че в БСП това е очевидна истина. Още навремето имаше един председател, един от миналите председатели на БСП, който твърдо заяви и то публично, че в тази партия, имайки предвид своята – БСП, ръководителят винаги е прав. Така че от авторитета на ръководителя към авторитета на партията, така коментира Вацев въпроса дали хората обръщат толкова голямо внимание на имената, които са подредени в листите и допълни: Ще се гласува за партии, но това не значи, че това, което има да става, не засяга съотношението на тези партии.


Аз съм един от тези, които се съмняваха съвсем доскоро в смисъла на европейските избори“, каза още Вацев.

 

Едва от няколко дена смених становището. Аз разсъждавах така - изборите са една процедура, при която се разпределя и преразпределя власт. Това е работата на всички избори. Тъй като в случая не става дума за разпределяне и легитимиране на власт, не беше ясно, поне за мен, защо е толкова важно победата или непобедата на България в европейските избори, допълни той.

 

По-скоро се питах откъде идва този непоклатим консенсус между двата генерални щаба – на БСП и на ГЕРБ, че който победи в тези избори, ще се изкачи по стълбата към небето“, каза още той.

 

В БСП е ясно, че който победи на тези избори, кой знае защо, ще победи и във всички следващи избори в предстоящия исторически отрязък от време.

 

В ГЕРБ стигнаха дори малко по-далеч – пастирят заплаши паството си, че ще го напусне и ще го тропоса на своя заместник Цветан Цветанов. Борисов направо предупреди гербаджийското мнозинство в България, че ако не спечелите, ще ви напусна и ще ви предам тук на Цветан Цветанов /.../, коментира още Вацев и допълни: Тук поне за мен имаше проблем. Откъде идват, тъй като привидно те са скарани за какво ли не двата щаба, а вижте как са съгласни по този неочевиден за мен въпрос – който победи в тези избори, побеждава за всичко друго и в сферата на смисъла, и в сферата на живота.

 

Едва преди няколко дена аз се досетих, на базата на класиката, която съм живял за една постановка на Желю Желев, който каза, че демокрацията се прави от демократи. Аз бих модифицирал, без да променям духа на това твърдение, че европеизмът се прави от европейци. Така че тези европейски избори са всъщност един български еврокастинг, посочи още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8418 |10.04.2019 Волт: ГЕРБ, ДСБ, ДБГ и СДС да напуснат ЕНП . 9| 9085 |13.01.2019 ”Алфа рисърч”: Сигурните партии с евродепутати ще са ГЕРБ, БСП и ДПС . 11| 14385 |13.08.2018 Валентин Вацев: Последна обиколка за властта, но БСП не са готови за управлението . 12| 8538 |11.06.2018 Социолог: 60 на сто от хората не подкрепят ГЕРБ, тя е ”по-мразената партия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads