Реклама / Ads
4| 8440 |11.04.2019 ПОЛИТИКА

Валери Григоров за Фрог: ЦИК брутално нарушава закона

.
Валери Григоров
Доста политически действа политическият орган Централна избирателна комисия (ЦИК). Ние всички знаем, че тя олицетворява желанията на управляващите и практически, каквото й е поставено като задача, тя го изпълнява.
 

Това заяви пред  Фрог председателят на ПП „ Коалиция за теб България“  Валери Григоров по повод отказ да получат регистрация за участие в предстоящите евроизбори с формален мотив.  

 

Политическа партия „ Коалиция за теб България“  е подала своите документи за регистрация в ЦИК на 9 април в 14:45 часа. При приемането на документите членовете на ЦИК проявиха неиституционално поведение и много мотивирано и убедително ме увещаваха да не внеса документите за регистрация поради това, че бланката, върху която е събирана подписката. Бланката с повече от 2 500  подписа на български граждани, които подкрепят ПП „Коалиция за теб България“ не отговаряла на тяхната форма и образец.  Това разбира се беше обяснено по един много обикновен начин, че нашата била вертикална, път тяхната била хоризонтална, което е причина да не бъдат приети документите. Аз категорично настоях да бъдат приети документите, като ЦИК се произнесе със съответно решение. В същия момент, в който приеха документите, ни направиха предписание, което е обективно невъзможно – в рамките на оставащите по-малко от 26 часа, до изтичане на срока за регистрация на партии и коалиции, ние да си направим подписката върху оригиналната бланка на ЦИК.

 

Искам да каза, че в чл. 140 от Изборния кодекс, ал. 3, т.6, поставя изричното изискване за това да има определени реквизити. Това са три имена на български граждани, ЕГН и подпис на съответното лице, което подкрепя нашата партия и коалиция, както и да е положен подписа пред упълномощено лице. Всички тези реквизити разбира се ги има в нашата подписка, но те не се харесват на ЦИК. Бих казал, че тук комисията проявява една формалност, съобразявайки се с формата, но не и със смисъла на това което е вложил законодателя. За това, ние ще подадем съответната жалба пред Върховния административен съд и каквото реши българският съд, това ще бъде вярното.

 

Има още един тревожен факт – беше ни откраднато името. Политическата партия и коалиция представлявана от Румен Петков, който регистрира в ЦИК „Коалиция за България“. Още на пръв поглед се забелязва, че е изпуснат, по скоро не е открадната само кратката форма на местоимението „теб“. Очевидно те са се задоволили да окрадат 80%, но не и кратката форма „теб“, само в това е разликата. Но това е в противоречие с чл. 128 от Изборния кодекс, в който се казва, че нямаме право, без изрично писмено съгласие, да има съвпадение на имена, елементи на имена или повтаряне на име на политическа партия или коалиция. Това също не беше уважено от ЦИК, а напротив в нарушение на закона беше регистрирана политическата коалиция представлявана от Румен Петков. Това също е основание за обжалване и ние ще сезираме ВАС, тъй като не може без да си доказал, че имаш правото да имаш името „Коалиция за България“, без годно доказателство ЦИК да те регистрира. Това е брутално нарушение на закона.

 

Самия факт на допускане на партия със сходно име, която цели да заблуждава българските граждани, да ги обърква, да отклонява гласове, и да поставя неяснота във  визията какво точно се избира и кой е нашия субект е показателно, че това е целта на ЦИК – да спре нашата регистрация и да пусне на Петков.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5627 |10.04.2019 Валери Симеонов: Масовото разчистване и обезкръвяване е болшевизъм . 9| 7969 |03.04.2019 Ст. Мирчев за Фрог: АБВ са като кученца на каишка на ГЕРБ . 10| 8244 |02.04.2019 Владо Береану за Фрог: Таяни ще ”избере” Кьовеши за европейски прокурор . 0| 6335 |01.04.2019 Мартин Табаков за Фрог: Ердоган загуби градската класа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads