Реклама / Ads
35| 10267 |01.07.2014 ПОЛИТИКА

Въведоха сталински режим в МВР спрямо медиите

.
Ръководството на МВР въведе сталински режим на работа по отношение на медийте. Според униформени пълното затъмнение за случващото се в държавата по отношение на сигурността цели две неща. На първо място тотално да се изолират журналистите от дейността на системата, като се прекратят дори неформалните разгорови между тях и ченгетата. Втората, не по-маловажна задача е, да се създаде в обществото усещането, че всичко на фронта е спокойно.
 

 

Шефовете на сектори и отдели били запознати неотдавна със заповед, която им забранявала каквито й да е контакти с представители на медиите. В нея се казвало, че към прегрешилите може да се приложи най-тежкото наказание - уволнение. След това всички били задържени да се подпишат под нея. Още по-абсурдно е, че  всяко писмено искане за информация или интервю от страна на журналистите се съгласувало лично с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, а не с пресцентъра. Именно той казвал на кое от тях да се даде зелена светлина и кое да отиде в кошчето за боклук.

 

Практиката обаче сочи, че болшинстото писма не виждали бял свят, тъй като имало опасност да излязат някои нелицеприятни неща за вътрешното ведомство.  След въпросната заповед, сведена до знанието и на редовите ченгета, настанал поголовен страх. Никой не смеел да вдига телефоните дори на непознати номера само и само да не попадне на мушката на началниците. Започнали панически да се опасавят, че или ги слушат със СРС-та или ще им направят разпечатка на разговорите и комуникацията ще лъсне.  Именно за това криминалните репортери се отказали да търсят данни за едно или друго по официален път и активирали други канали за информация.  Полицаи споделиха пред Фрог нюз, че за по-значими инциденти се спускала изрична депеша да се мълчи до дупка.

 

По този начин МВР се опита да покрие кражбите от домовете на бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, на треньорката по тенис Юлия Берберян и на червения функционер Валери Жаблянов. Ведомството запази пълно мълчание след като прокуратурата повдигна обвивение на сина на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов-Георги за грабеж на бензиностанция и за побоя на екс началника на „Напоителни системи” Георги Харизанов. Вътрешното ведомство предпочете да скрие, че ало мафията ощипа болна жена от столицата със 180 000 лв. и въпросната измама се превърна в рекордна за страната. От МВР не искаха за нищо на света да се знае както за безчинстата на апашите срещу възрастните хора по селата, така и за десетките убийства, извършени по страната. Същото важи и за откраднатите автомобили. Числото на примерите, които били целенасочено скирити клони към безкрайност.

 

Щом медиите научат за даден инцидент ръководството на МВР реагира като ощипано. То действа по един и същи модел, като първо се свързва с въпросния журнлист, разкрил горещата информация, за да му изчете конско, че така не се прави. След това обръща плочата и с благ тон обяснява, че каквото и да научи  трябва да го сподели първо с МВР, а не с обществото. Наглостта стигна до там, че преди ден служители на МВР се свързаха с Фрог нюз с директен въпрос: „Кои са ви източниците?”.  Такива мерки за опазване в тайна работата в МВР не е имало от времената на Вълко Червенков и Сталин, кометират журналисти, запонати с историята.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 6486 |01.07.2014 Станишев изпреварващо стяга юлски конгрес . 71| 6219 |30.06.2014 Сидеров пак с шефско място в Асамблеята по православие в Москва . 152| 7963 |29.06.2014 А.Мерджанов: Борисов се държи като терорист . 86| 8684 |29.06.2014 Бойко или кой ще оглави кабинет на спасението ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads