Реклама / Ads
3| 6117 |17.10.2018 ПОЛИТИКА

Ветото на Румен Радев е за 178 дружества забранени за приватизация

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
По предложение на икономическото министерство желанието беше да се прокара законова промяна, с която да разреши на забранените за приватизация дружества, които са с над 50 % държавно участие, да апортират имоти в смесени фирми.
 

Днес стана ясно, че президентът Румен Радев е наложил вето на поправки в Закона за държавната собственост (ЗДС).  Дружествата освен, че са част от специаления забранителен за приватизация списък, който се одобрява от МС, са и част от националната сигурност на страната ни.

 

Спорната поправка в Закона за държавната собственост беше внесена в средата на юни от група народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти" начело с Николай Александров  от „Атака“. (Александров се прочу  с друга емблематична поправка, която беше наречена „подаръкът за Домусчиев“*)

 

В последния ден от работата на парламента преди лятната ваканция на депутатите без много шум бяха приети на първо четене промени. С тях се премахва забраната търговските дружества от забранителния списък* за приватизация с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях да апортират имоти и вещи в частни и смесени дружества. С приемането на този текст обаче се отварят широко вратите  за скрита приватизация на тези дружества.

 

"Апортът представлява форма, при която апортираната вещ, внасяйки се в имуществото на търговското дружество, престава да бъде собственост на този, който я апортира. Тя става собственост на търговското дружество и органите му на управление могат да определят какво да се случва с нея. Така частните субекти, които са в смесените дружества, ще могат да извършват дейности и да вземат решения, които засягат тези имоти", предупреди още през лятото депутатът от БСП Пенчо Милков Милков от парламентарната трибуна, припомня Капитал.

 

В момента в забранителния списък за приватизация има 178 дружества под контрола на различни министерства. Министерството на икономиката е принципал на редица дружества, част от които са под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК). Такива дружества също  са в забранителния списък за приватизация. Повечето от тях разполагат с доста имоти и в самата ДКК регулярно различни министерства апортират различни сгради и терени.

 

С какви имоти и терени разполагат всички тези дружества към момента няма изнесена информация. Може да видите всички дружества от списък публикуван от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол или ТУК - "Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или части от тях – неподлежащи на приватизация".

 

"Посочените разпоредби от ЗИ ЗДС противоречат на целта на забранителния списък, а именно - да не се приватизират без решение на Народното събрание дружества, които имат структуроопределящо значение за икономиката или висока обществена и социална значимост. Апортът има транслативен ефект и предметът на апорта става собственост на дружеството, в което той е направен, без апортиращият да получи насрещно плащане. Когато апортът се прави в дружество, което не е в забранителния списък, няма пречка впоследствие това дружество да бъде приватизирано заедно с апортираните имоти и вещи на дружеството от забранителния списък. По този начин се създава законова възможност за скрита безплатна приватизация на дружества от забранителния списък чрез апортиране на техни имоти и вещи", се казва в мотивите към ветото на президента.

 

===

* Чрез депутата от "Атака" Николай Александров беше направен опит за промяна на закона за приватизацията. Тази промяна щеше да позволи на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев да си спести 58 млн. лв. заради неизпълнени ангажименти по приватизацията на БМФ. Поправките бяха приети от мнозинството, но впоследствие депутатите се съобразиха с наложеното от президента Румен Радев вето върху спорните текстове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5178 |22.09.2018 Президентът Радев: Независимостта - пример как с воля народът става господар на съдбата си . 6| 16045 |20.09.2018 Румен Радев: Махат вътрешния министър заради „мърлява работа”, а предлагат главния секретар . 3| 5880 |18.09.2018 Още не е ясно кога Радев ще освободи Младен Маринов като главен секретар . 9| 8183 |10.09.2018 Президентът Радев: Трябва да се пази авторитета на Плевнелиев, когато той не знае как

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads