Реклама / Ads
28| 6415 |21.03.2014 ПОЛИТИКА

Вигенин: Санкциите срещу Русия ще ни се отразят тежко

.
„ЕС и Русия трябва да направят още един сериозен опит да се върнат на полето на преговорите. Нашата цел е да разрешим украинската криза, като се избегнат санкциите“, коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред Ти Ви 7.„Къде е логиката да налагаме санкции, които ще се отразят по-зле на нас?", попита той.
 

Някои държави членки ще бъдат по-малко засегнати, а други – сред които и България, по-сериозно“, каза още той.Вигенин заяви, че е скептично настроен за резултата, който могат да постигнат крайните мерки.

„Санкциите не са самоцел. Въпрос е дали те ще постигнат резултат. Постижимо ли е да решим проблемът в Украйна с тежки икономически санкции? Не съм оптимист“, каза той.

Първият ни дипломат подчерта, че страната ни ще поиска компенсации, в случай че се стигне до санкции. „Вече сме направили ориентировъчен анализ на възможните загуби, анализирайки икономическите връзки между България и Русия“, каза Вигенин, но направи уточнението, че все още не знаем какъв ще е отговорът на Москва на подобен род мерки.

„България може да поиска и преходен период от шест месеца до една година за налагането на санкциите. Това е възможно“, каза външният ни министър. Гърция например получи подобен преходен период преди няколко години, когато бяха въведени мерки срещу Иран, който беше голям износител на петрол за Гърция.„Възможно е да дискутираме, но едва ли ще се стигне до решение за икономически санкции.

Като цяло това не е най-добрият инструмент.Всичко би следвало да се гледа през призмата на оценката на въздействието“, каза ден по-рано министър-председателят Пламен Орешарски, който участва на Европейския съвет в Брюксел.

„Държа да подчертая, че ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати. Най-вероятно е България да се окаже в една голяма група страни срещу едностранни широкомащабни санкции. Убеден съм, че както и в други случаи Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение по отношение на отговора на предизвикателството Крим“, заяви премиерът.

Санкциите срещу Русия са опит на западни политици да се оправдаят пред общественото мнение и да прехвърлят на Русия „отговорността за собствените си провали“, заяви пред руския парламент председателят на Държавната дума Сергей Наришкин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него „провалите“ на тези политици са предизвикали в Украйна „хаос, крайно дълбока политическа криза и човешки жертви“.

„Езикът на санкциите обаче никога не е решавал подобни проблеми и изобщо не е съдействал за укрепване на международното право“,изтъкна той. „Санкциите са нож с две остриета“, добави Наришкин.

„Ще видим как ще подкрепят тази политика и дали ще я подкрепят западните избиратели и данъкоплатци, щом усетят на гърба си отрицателния ѝ ефект“, каза той. „Светът не е шахматна дъска, в него живеят реални хора със свободна воля,а не пешки и кралици, местени по шахматната дъска от нечия ръка“, добави председателят на Думата.

По-рано днес Наришкин писа на личния си сайт, че във връзка с разширяването на санкциите на САЩ срещу официални лица от Русия си припомнил палето от баснята на Крилов, което лаело по слона. Сергей Наришкин е включен в разширения списък със санкции, публикуван вчера от САЩ, наред с още 14 руски официални лица и петима бизнесмени, напомня агенцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5821 |19.03.2014 Сидеров: Трябва да наложим вето на санкциите на Брюксел . 38| 6524 |03.03.2014 Калфин: Реакцията на Русия е пресилена . 12| 5793 |07.12.2013 Вигенин: Още през февруари ще сме готови с листата за евроизборите . 0| 8404 |28.09.2012 Робърт Търнър на среща с Яне Янев: В Русия управляват нов тип фашисти!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads