Реклама / Ads
2| 5673 |25.09.2009 ПОЛИТИКА

Виктор, братвчедът на царя, отива на съд

.
Симеон Сакскобурготски се измъкна от италианското правосъдие, въпреки съмненията, че е бил въвлечен в Савойската афера от своя братовчед.
 

След тригодишно разследване на аферата "Савоя", магистратите от Потенца са завели дело за корупции и измами на последния итански престолонаследник Виктор Еменуил Савойски.

12 регионални прокуратури разнищваха поредица от обвинения, повдигнати срещу 36 подследствени, между които бе и последният български монарх Симеон Сакскобургготски.

Според подозренията на магистратите от Потенца, разследващи аферата, братовчед му Виктор Емануил Савойски го бил включил в корупционни схеми за строителство на детска болница в България. В следствените материали бе включен и запис на телефонно обаждане, в което Савойски планирал евентуално посредничество за продажба на имоти на Сакскобургготски в България. Бившият български премиер отрече каквото и да било участие по повдигнатите обвинения.

Италианският адвокат на бившия български премиер Джандоменико Каяца съобщи, че в края на миналата година прокуратурата е оттеглила обвиненията си българския монарх поради липса на доказателства. Обвиненията към неговия братовчед Виктор Емануил обаче се потвърдиха и през декември той ще бъде изправен пред съда. Той ще отговаря пред италианските закони за подкупи на държавни служители и организирана измама.

По време на аферата "Савоя" последните италиански монарси поискаха обезщетение от държавата за мъките и страданията от изгнанието си на стойност 190 милиона евро. Те се позоваха на една европейска конвенция от 1948 година и на прецедент с гръцкото монархическо семейство. Отговорът на Рим бе незабавен: "Италия не само, че не им е длъжна с нищо, но дори смята, че именно тяхното семейство е морален длъжник на държавата заради отговорности пред историята." Савоите се ползват с лошата слава, че са избягали позорно, изоставяйки войските си в края на Втората световна война.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7027 |24.09.2009 Ню Йорк Таймс: Бокова, бивш комунист, приветства интеграцията в ЕС* . 17| 10814 |23.09.2009 MADE IN MACEDONIА * . 4| 9027 |21.09.2009 Станал ли е светът по-мирен? . 93| 9548 |15.09.2009 Искаш ли да си българин в Македония, чака те съдбата на Спаска Митрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads