Реклама / Ads
5| 5699 |13.02.2015 ПОЛИТИКА

Вицепремиерите показаха самочувствие за 100-те дни управление

.
Кабинетът "Борисов 2"
Единомислие, съгласуваност и работа в действащ механизъм отчетоха за първите 100 дни управление вицепремиерите в кабинета „Борисов 2”. Румяна Бъчварова, Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин намериха положителното в работата си и не пропуснаха да отбележат, че има какво още да се направи, предаде БТВ.
 

Вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова оцени първите 100 дни на кабинета „Борисов 2” като положителни. По думите ѝ правителството се справя с оперативните задачи, както и с поставените общи задачи на управлението. Също така е постигната съгласуваност в работата на министрите, както и на парламентарните групи, които подкрепят управлението.

 

„Не трябва да пренебрегваме усещането за успокояване на политическата атмосфера и за дух на конструктивност при решаване на задачите. Предвидимостта и спокойствието са добрата основа, която ни дава възможност за стабилно управление и яснота на развитието. Общият стил на управление е да не се отлага решаване на проблемите. Правителството има ясно концепция какво иска да постигне”, допълни Бъчварова.

 

Тя каза още, че са започнати широк фронт от реформи - в съдебната система, МВР, здравеопазването, образованието, енергетиката, и в пенсионната система, като основата цел е да се подобри благосъстоянието на българските граждани.

 

Бъчварова опроверга внушенията за чистка сред администрацията. „Данните показват, че в органите за управление новите назначения са 77 процента, в политическите кабинети те са 85 на сто, тоест 15 процента от кадрите са оставени на работа, а в държавните и изпълнителните органи новите назначения са 14 процента”, каза Бъчварова.

 

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева сподели личните си амбиции: влизането на България в Шенген, добрата подготовка и успешно българско председателство на ЕС и постигането на значими резултати в борбата с корупцията.

 

Тя оцени първите сто дни като добро начало: „Постигнахме немалко - България се утвърди като конструктивен и лоялен партньор в ЕС и НАТО и доказателства за това са няколкото знакови визити в рамките на месец”. Сред постиженията на кабинета тя нареди и приемането на управленската програма и създаването на основа за реформи в съдебната система чрез подкрепата на стратегията й.

 

 

„Като лидер на партия от Реформаторския блок оценявам участието ни в правителството като полезно за България”, заяви още вицепремиерът. По думите ѝ РБ е гарант за неизбежност и мащабност на реформите: „Той е стабилен, но взискателен партньор, който съзнава своята роля и отговорност в този сложен момент - както в международен, така и във вътрешнополитически план”.

 

 

„През първите сто дни на управлението на правителството, въпреки странната му и до голяма степен непозната политическа конструкция, работи не като механичен сбор от политически сили, а като действащ механизъм. Не само справяйки се с рутинните задачи, но налагайки се да действа и в критични ситуации - международни, климатични, както и кризи, предизвикани от човешката глупост, като например травмите в банковата система”. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев в своя отчет.

 

 

По думите му приоритетна политическа задача на това правителство, освен да осигури легитимно демократично представителство на българските граждани, е била стабилизирането на държавата - не само като отделни системи, а като общество, като политически живот, както и да се създадат критични нива на прогнозируемост и стабилност в икономиката.

 

Не по-малка задача е стартирането на ключово важни реформи, посочи Дончев. Той отбеляза обаче, че е много трудно да се стартират реформи в режим на нестабилност, защото реформата може да бъде провокация към стабилността. „В този смисъл най-голямото предизвикателство беше намирането на баланс между стабилност и реформи”, заяви вицепремиерът. Според него през тези три месеца правителството не си е позволило да залитне нито в едната, нито в другата посока.

 

 

„За тези 100 дни намерих голяма степен на единомислие с колегите. Това ме радва и дава възможност да работя със самочувствие в кабинета. Сигурно имаме доста различия, но желанието за реформи и за по-справедливо решение на проблемите е видимо и в следващите месеци ще има много конкретни резултати”, отчете вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

 

Въпреки решенията за общи съкращения в бюджета на страната, парите за социална политика тази година се увеличават с 200 млн. лева, припомни той.

Вицепремиери - отчет

 

 

Първите две програми на България за новия оперативен период на ЕС, одобрени от Европейската комисия, са в социалната сфера, подчерта вицепремиерът. Това са оперативните програми за развитие на човешки ресурси и за помощ на най-бедните хора. Резултатът е заслуга не само на нашето правителство, но и на предходните управления, допълни той. С тези оперативни програми страната ще има 2,5 млрд. лева, на които да разчита за социална дейност през следващите няколко години, обясни той.

 

„В политиката на доходите не минаваме без сериозни дискусии и съпротива, но вече има решение за увеличение на минималната работна заплата. С промените в нормативната база за семейно подпомагане на деца искаме да използваме парите за тази цел по-ефективно”, посочи Калфин.

 

Промените в пенсионната система вървят при прозрачна атмосфера в диалог със социалните партньори и с партиите в парламента, отбеляза той и добави: „Целта ми е да постигнем национален компромис по тази тема и нужни отстъпки от всеки. По-справедливата социална система изисква силна политическа воля”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6913 |12.02.2015 Депутатите спасиха Лазаров и Писанчев за ужас на професионалистите . 21| 6072 |12.02.2015 Р. Кънев: С "Червеи" гърмят МВР, ДАНС и СГС . 91| 6801 |11.02.2015 В. Енчев за Фрог: Да! Правим българската СИРИЗА! . 53| 7752 |11.02.2015 Николай Слатински: С новия дълг ипотекират бъдещето на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads