Реклама / Ads
7| 6952 |15.02.2010 ПОЛИТИКА

Вкарват гербер за сметка на ДПС, Семов казва чао на парламента

.
Атанс Семов от РЗС се разделя с депутатското място в Нардоното събрание след касирането на изборите в Турция. Венцислав Върбанов се завръща на бял кон.
 

На днешното си заседание Централната избирателна комисия е изпълнила искането на Конституционния съд да преизчисли вота в 23 избирателни секции в Турция, съобщи БНР.

"Като рекапитулация: ДПС губи един мандат за сметка на Политическа патрия ГЕРБ и съответно има промени в персоналния състав на три други партии, които променят своите мандати по места. На мястото на Атанас Семов от РЗС ще влезе Георги Цвятков Терзийски от Седми избирателен район–Габрово, Венцислав Василев Върбанов от Синята коалиция ще влезе на мястото отново на Синята коалиция от Седми многомандатен избирателен район, Марияна Иванова Даракчиева. Единствено Конституционният съд може да реши и в неговите правомощия е да извърши персонални промени. Ако такива бъдат извършени, то естествено ЦИК ще се съобрази с това решение, но с днешната информация само предоставяме какво би било евентуално изменението в персоналния състав с оглед изрично дадени ни указания от страна на Конституционния съд", посочи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Ако изборите в 23-те секции в Турция бъдат касирани, парламентарната група на ГЕРБ ще се увеличи на 117 души, а ДПС ще остане с 37 народни представители. НС ще напусне вторият от листата на ДПС в Добрич Рушен Риза. Той влезе на мястото на Бюрхан Абазов, чийто избор беше обявен от Конституционния съд за незаконосъобразен преди няколко месеца. По същата причина тогава Парламентът напусна и Венцислав Върбанов, който след евентуално преразпределение на мандатите също ще се върне, но най-вероятно като независим народен представител.

Атанас Семов, който е сред потърпевшите от касирането на изборите, заяви, че "последиците от това касиране на един единствен мандат някак си твърде директно, твърде пълноценно устройва ГЕРБ, тъй като в парламента влиза още един депутат от ГЕРБ и в същото време излиза един от най-активните депутати от опозицията”. Семов лаконично допълни, че "натиск над най-висшата институция на конституционното правосъдие и въобще на правовата държава, какъвто е Конституционният съд, но че има очевидна политическа полза за управлението от касирането на изборите в Турция веднъж и втори път, че като цяло е налице поредица от репресивни действия спрямо РЗС, ми се струва повече от безспорно."

Сигналите за нарушения по време на изборите бяха дадени от партията на Яне Янев, който преди две седмици оповести евентуалните решения на Конституционния съд, които ще рефлектират върху парламентарните групи. Според източници на Frognews.bg създалата се ситуация около касирането на изборите идва дюшеш за бившия зам.-председател на парламента Атанас Семов, който от седмица обмислял по какъв начин да напусне РЗС заради създалата се конфузна ситуация около ареста на Алексей Петров. Месеци преди изборите за Народно събрание Атанас Семов беше член на Външната комисия в ГЕРБ. Според запознати Семов емигрира в РЗС, след като разбрал, че Бойко Борисов няма да му предложи депутатско място в 41-вото Народно събрание..
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 24876 |15.02.2010 Клюки за Трактора и синята Надежда бият сапунката „Листопад” . 13| 5682 |14.02.2010 За кризата, политическите нрави и една оставка . 37| 5805 |14.02.2010 Русия иска обяснения от страната ни за ракети . 20| 11205 |12.02.2010 Свързаха Алексей Петров с Чорни?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads