Реклама / Ads
1| 6278 |27.10.2015 ПОЛИТИКА

Вместо "кърваво писмо" - магистратска жалейка за заплати...

.
Съсловните организации в съдебната система са готови да протестират. Супер! Разгеле! Най-после! Замириса на барут. Замириса и... толкоз. Възторгът бе дотук.
 
Магистратите били готови на бунт, но не срещу корупцията и мафиотизирането на някои от ръководителите в магистратурата, а заради предвидения в Закона за съдебната власт ред за определяне на възнагражденията за най-ниските съдийски, прокурорски и следователски длъжности. И написали хората специално писмо до премиера, парламента и някои министри. Очаквахме "кърваво" писмо, а се получи жалба за "несъгласие с предложението за промяна за реда на определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност, съдържащо се в проекта на Министерството на финансите за Закон за държавния бюджет за 2016 г".

 

Защо очаквахме "кърваво" писмо ли?

 

- Защото съдебната система е на дъното по обществено доверие сред всички държавни институции. 6% от българите вярват на прокуратурата, а 8 на сто - на съда и следствието. (Проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 7-13 юни 2015 г)

 

- България е на предпоследно място място в Европейския съюз по усещане за независимост на съдебната система. Това сочи доклад на Европейската комисия (2015 EU Justice Scoreboard)

 

- Докладът Брюксел отчита тежък провал на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е посочен като основен фактор за неслучването на съдебната реформа. (27.01.2015 г.)

 

- Според последното изследване на Евробарометър, българите са единодушни, че ситуацията със съдебната реформа, борбата с корупцията и справянето с организираната престъпност се е влошила.

 

- ЕК препоръчва на България следното:

  • Задължителна реформа на ВСС, в която да участва гражданското общество. Целта е да бъде избран Висш съдебен съвет, който да управлява уверено.
  • Да бъде решен проблемът със съдебните назначения.
  • Да бъде избран нов главен съдебен инспектор.
  • Да се реши проблемът със случайното разпределение на делата.
  • Да се приложат идеите от Стратегията за съдебна реформа заедно с предложенията за децентрализация на прокуратурата.
  • Да се приемат промени в Наказателния кодекс за решаване на проблемите с борбата с корупцията и организираната престъпност
  • Да се приеме ясен график за приоритетите при написването на новия Наказателен кодекс.
  • Да се реши проблемът с неравномерното натоварване на магистратите заедно с приемане на нови дисциплинарни процедури.
  • Да се гарантира прилагането на съдебните решения, за да не случват повече бягства на осъдени.
  • Ускорено въвеждане на електронно правосъдие.

Със сигурност има проблем с предложенията да бъде изменена разпоредбата на Закона за съдебната власт, която предвижда механизъм за съответствие на най-ниското магистратско възнаграждение с удвоения размер на средномесечната заплата на заетите лица в бюджетната сфера, като вместо това основното месечно възнаграждение за най-ниските съдийски, прокурорски и следователски длъжности да се определя от Народното събрание с годишния закон за държавния бюджет. Прави са магистратите да недоволстват, че Владислав Горанов или някой като него, ще определя заплатите им, уж през парламента. Защото знаем, че Горанов винаги намира милиони за футболни ложи на частни отбори и стадиони, но за учени, магистрати, лекари и пр. пари няма. Няма, защото не са важни, колкото агитките, които се използват като: гласоподаватели, ариаргард на публични изяви, "протестна" вълна, острие на бунтове, силови команди и пр.

 

Недоволството на магистратите е справедливо, но не е това, което обществото очаква. То се надява магистатите да скочат срещу корупцията в системата, срещу корумпираните типове, узурпирали командните пунктове, командировките заради "мокри поръчки", назначенията на некадърници, решаването на дела и разследвания, според кефа на политико-мафиоти. За такъв протест жадуват българите и ще го подкрепят. Само че го няма...

 

Сега ще се получи следното: след специалното писмо на магистратите премиерът ще разговаря със съсловните организации (а може и да не го направи) и ще вземе мъдро решение да не се нарушава досегашния ред на заплащане. И тогава цялото съсловие ще трябва да целува ръка на Спасителя. Ако това искат магистратите - ще го получат.

 

(Не)зависима магистратура...

 

Iniquitas partis adversae iustum bellum ingerit - Несправедливостта на противниковата страна предизвиква справедлива война.

 

Мариан Недев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 8479 |24.09.2013 М. Манолова: Първанов да критикува Плевнелиев вместо Орешарски . 32| 7159 |10.07.2013 Пламен Славов поема етиката вместо Сидеров . 15| 6633 |21.07.2009 България - към Русия вместо към ЕС . 6| 6458 |02.07.2009 Ако не искаш друг да избира вместо теб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads