Реклама / Ads
17| 7513 |20.06.2013 ПОЛИТИКА

Войната на гражданите

.
Изриване на боклука...
За да бъдем честни: протестът днес беше по-малък от вчерашния. Обяснявам си го с нежеланието на част от гражданите да се бият непременно с лумпените на Атака.
 
А и беше страшен пек. Само който няма дядо и баба не знае, че 36 градуса на сянка в късния следобед могат да са смъртоносни за един възрастен човек. Естествено, прогресивната журналистика веднага превърна протестите в десни, богати и лустросани, но това просто не е така. Хората махнаха февруарските шуби и скачат по тениски.

Кой не скача е червен!

Интересно е, че тази вълна протести протичат по същия маршрут, като през 97-а. Това изправя косите на русофилите и антикостовистите, без да осъзнават, че именно тази поляризация на обществото ни доведе до доминация на мафията над държавността.

Протестите стават все по-големи, но не бива да преувеличаваме цифрата на протестиращи граждани. Това е наивно и вредно за всеки бунт. Днес преброих точно преминаващите – край Пилоните на НДК преминаха не повече от 3500 човека. Шествието водеше само една част от протестиращите и навярно в своя пик на площада имаше повече от 10 000 човека. Ако на някого тези цифри му се струват малки, греши. Февруарските протести бяха много по-слабо посетени, но тогава цифрите бяха завишени, защото така беше наредено.

Сблъсъкът с Атака изглежда отминал епизод. Тази вечер стотината хулигани, платени от Сидеров, за да го пазят, получиха надница за нищо. Група от десетина деца кротко хапваше сладолед на кръстовището пред Операта, а безумците крещяха на халос. Мисля си, че Атака трябва да отнесе солидна глоба за нарушаване на работата на Националната опера, чиито сезон е във вихъра си и институцията реално губи пари от своеволията на зомбирания политик.

В протестите активно участва ГЕРБ, но тяхната роля се преувеличава значително. В никой момент тяхната компактна групичка не надвишава 1/5 от целия протест, като след началния етап оредява значително. Като цяло липсват каквито и да е пререкания с другите протестиращи, даже когато се скандира името на някой от техните началници. Значително е присъствието на представители на ДСБ, НФСБ, Зелените и други по-малки групи. Модерна България изглежда се отказа да показва своите овехтели лица и се скриха някъде. Толкова по-добре.

Протестите, и особено шествието, са истинска групова терапия за софиянци. Хора с напълно противоположни политически виждания крачат един до друг, споделят идеи, поправят концепции, научават нещо за другия. Ако това продължи шест месеца и на протестите се извърви целия град като нищо ще построим митичното гражданско общество.

Докато хората се усмихват един на друг и заедно искат да свалят мафията, за да не превзема техните граждански обединения с различни визии, но еднаква цел – просперитет – нещата ще са наред. Тези граждански обединения се наричат партии, дами и господа, и именно те стоят зад българските протести. Да, именно партиите – такива, каквито трябва да бъдат.

България е по площадите и обещава да не се прибере оттам, докато не измете боклука. Дано това стане без жертви, като политиците от миналото осъзнаят веднъж завинаги, че времената се смениха и те нямат място в нова България. И да си тръгнат, а с тях и Прехода.

 

Виктор Димчев

https://victorcito.blog.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 9386 |13.05.2012 Кунeва откраднала “България на гражданите” . 101| 7466 |18.12.2011 Кунева остава в политиката с "България за гражданите" . 68| 6978 |26.10.2011 Цв. Цветанов: Гражданите уволняват и назначават политиците . 84| 5721 |21.07.2011 Борисов: Оценката на Брюксел е “отличен” за гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads