Реклама / Ads
3| 5712 |03.04.2012 ПОЛИТИКА

Всяка трета партия крие касата си

.
Близо една трета от политическите сили у нас не са обявили пред Сметната палата разходите и приходите в партийните си каси за миналата година. От общо 182 формации 53 не са подали в срок отчетите си и получените дарения, става ясно от справка на националните одитори, пише Монитор.
 

Вчера беше последният ден, в който партиите трябваше да огласят черно на бяло миналогодишните си харчовете по пера.Все пак някои от сгафилите партии може да отърват санкциите, ако се окаже, че документите им са забавени от пощенските служители.

Хората на Валери Димитров поясняват, че ще гледат датата на изпращане на отчетите, а не на получаването им. От данните става ясно, че всички партии, които имат парламентарни групи - ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака” и сините, са обявили стриктно харчовете си пред Сметната палата. В черния списък остава само Яне Янев, чиято група в Народното събрание се разпадна. За неговата партия РЗС довчера нямаше данни при националните одитори.Бившият пловдивски кмет Славчо Атанасов, който се провали на изборите миналата година, също е скрил харчовете на политическата си сила ВМРО-НИЕ.

И ексградоначалникът на София Стефан Софиянски е пропуснал да подаде в срок финансовия отчет на партията си „Съюз на свободните демократи”. „Българска евролевица”  която се оглавяваше от бившия футболен бос Александър Томов-Лупи също не е предоставила отчет пред Сметната палата. Сред съгрешилите партийни ръководства е и това на „Другата България”, която се самоопредели като защитник на интересите на нашенците зад граница. От партията непрестанно надигат глас хората с двойно гражданство да могат да станат БГ депутати, но пък не са намерили време да се отчетат пред националните одитори.По-голямата част от скрилите отчетите си партии са маргинални формации, които макар и с гръмки имена, стоят далеч от политическия живот на страната.

Такива са например ромската политическа сила ЩИТ, „Технологичната вълна”, „Роден край”, Партия за възход и равенство, „Новите лидери” и Българска партия „Бъдеще”.От Сметната палата напомниха, че политическите сили, които забавят финансовите си отчети за миналата година или изобщо не ги подадат, ще отнесат санкция от 5000 лв. до 10 000 лв.Формациите, които получават държавна субсидия пък, може да бъдат лишени от нея, а с харчовете им да се заемат данъчните Законът предвижда още политическите сили, които за втора поредна година не се отчитат пред националните одитори, да бъдат заличени от съда. Подаването на информация пред Сметната палата за приходите и разходите е и едно от условията за участие в предстоящите догодина парламентарни избори. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 7917 |22.03.2012 Д. Стоянов: Новата партия не е алтернатива на "Атака" . 63| 8991 |07.03.2012 Кутев: БСП е следващата партия, която Борисов ще разбие . 142| 61245 |22.02.2012 Министър на Костов и депутати на Яне заченаха русофилска партия . 58| 9856 |23.11.2011 Алекс Алексиев: На България е нужна нова дясна партия, която да работи с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads