Реклама / Ads
29| 9806 |08.10.2009 ПОЛИТИКА

Зайчето на Първанов, лошият вълк и червени кинжали в словесна битка

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
Столичните социалисти признаха, че партията им е в клинична смърт. Татяна Дончева поиска партийната казарма да бъде заменена с душа. Кадиев оцени, че очаква 130 хил. гласа за кметската битка
 

Румен Овчаров подаде оставката си като председател на БСП – София, но  тя не бе приета защото не са му я искали. Това се разигра снощи на провелата се предконгресна градска конференция. В една зала се събраха зайчето на Първанов, човекът който поиска то да си отиде в мир и наточените червени кинжали и врагове на зайчето Татяна Дончева и Георги Кадиев.
Румен Овчаров обяви пред делегатите, че това са последните избори в София, които прави като председател и се закле промяната да настъпи след конгреса, в края на месеца. Сред гостите в градската сбирка бе първият в партията – Сергей Станишев. Той стоически изслуша обвиненията за действията си от опонента Овчаров.

„Ние мълчим. БСП е в колапс, натикана е в ъгъла. Върнахме обратно хората в тъмни, полупразни зали и клубчета, за да обясняваме колко добре сме управлявали. Те като че ли не ни повярваха. Може би си спомняме нелегалните периоди на партията или може би се готвим за тях”, атакува столичния лидер. Той изрази надежда, че политическата отговорност се носи винаги от първо лице, единствено число, и изрази надежда, че Сергей Станишев ще намери начин да поеме тежестта на тази отговорност. Овчаров заподозря, че на предстоящия конгрес на левицата се готвела не промяна, а подмяна и предупреди: „Набелязани са вече виновните и онези, спасителите. За съжаление те спасяват само себе си. Те не могат да бъдат новата морална сила на БСП. Напротив, на тях сега дължим клиничната си смърт на партията”.

За да излезе БСП на светло и трябвали нови лица и радикална промяна. Овчаров даде положителна оценка на столичната организация, но заподозря, че се цели война на поколенията със създаването на нова младежка организация. Зад нея стояли Станишев и Кирил Добрев.

Докато Овчаров нападаше зайчето, изпълзяло от ръкава на Георги Първанов, то си водеше записки и се готвеше за ответна атака. Още с първите си думи Станишев разкри, че в партията сами си създавали проблемите, а трябвало да властва чувство за другарство и партиен морал. Най-неочаквано доскорошният премиер го удари на молби и призова съпартийците си да обещаят, че независимо от резултатите на конгреса, после няма да цепят партията, да работят срещу другарите си, и да подронват авторитета й. Той даже призна, че такива слухове вече се носели из коридорите на „Позитано”, но се надявал да не са верни. После обеща: „И да не съм председател, ще съм БСП”, но после замаза, че читавите за лидер на партията не били много. Станишев обяви и, че никога не се е занимавал с удари и атаки срещу съпартийци, не е организирал заговори, а сега не обикалял страната за да си подсигури победа на конгреса. Мислил за оставка, но това не бил полезния ход. Той пожела успех на червения кандидат за кмет на София Георги Кадиев и обеща да му помага, въпреки, че ГЕРБ били на гребена на вълната, а Фандъкова била симпатична и познавала общината.

Столичните социалисти подкрепиха кандидатурата на Кадиев със 159 гласа „за”, само един се въздържа и не даде доверието си.
„Не казарма, а душа ни трябва”, провикна се от трибуната единствената за сега опонентка на Станишев за лидерския пост Татяна Дончева. Тя предупреди, че социалистите не говорели на езика на обикновените хора и затова не разбирали проблемите им. Тя обвини партийното ръководство, че нямало достатъчно качествени хора в актива и поиска привличане на интелект, който да предлага радикални решения.

„Проблемът на БСП е стената на недоверие, което ни обгражда. Обществото ни мрази не от 5 юли, а от една година насам. Сега няма смисъл да обясняваме колко успешно сме управлявали. Час по-скоро трябва да пробием стената на недоверие, защото към нас има глухота. Дори и гениални неща да измислим, няма да има кой да ги чуе”, предупреди доскорошната червена депутатка.

Претендента пък за кменския пост на София Георги Кадиев пресметна успеха си между 120 – 130 хил. гласа и обеща, че няма да бъде бит като магаре на центъра на София.

Снощи делегатите коментираха, че предстоящият конгрес щял да бъде още по-интересен и скандален. Вече витаели идеи и кой да наследи оттеглящия се Овчаров, но все пак всичко щяло да зависи от това, кой ще победи за националния лидерски пост в БСП? Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12081 |08.10.2009 Създателят на черния PR в БСП проговори след месеци тишина* . 21| 6513 |07.10.2009 Сини и червени скочиха срещу Симеон Дянков . 45| 6580 |05.10.2009 Симеон тъгува по хубавите години на БКП . 11| 5284 |05.10.2009 Защо гърците са по-демократи от нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads