Реклама / Ads
46| 8206 |09.10.2011 ПОЛИТИКА

Закон за мафията сменя цвета на партиите

.
Провал дебне Борисов, ако не успее да убеди свои и чужди срещу мърсните пари и имоти
 
Разкритията за незаконното богатство на Цар Киро и укритите от държавата данъци притиснаха в ъгъла премиера Бойко Борисов и той отново върна на дневен ред скандалния законопроект за конфискуване на незаконно придобито имущество. Случаят с Катуница отпуши народния гняв към милионерите и олигарсите в страната, които демонстрират богатствата си и пред народа, и пред властта. Цяла България знае, че имането и охолството са им спечелени по престъпен начин, но никой не ги закача с години, а те раздават морал, качват и свалят политици и държавници.

За жалост трябваше да се случи смъртен случай и да се надигне народът, за да разберат министри и депутати, че и 100 000 прокурори не могат да разнищят откъде и как са натрупали имотите си местните дерибеи, които без трудов стаж и фирми карат мерцедеси за 100 000 лв. През юли месец правосъдният министър Маргарита Попова и сега кандидат за вицепрезидент, беше изядена с парцалите от опозиция и управляващи защо поиска подобен закон. Опонираха й, че той щял да ощети невинни хора. Тогава обаче мотивите на противниците, към които се причислиха и депутати от ГЕРБ, звучаха като
поредния опит да се защитят правата на определени лобистки кръгове - отляво и отдясно.

След като дори ГЕРБ бламира в парламента собствения си законопроект, посланикът на САЩ се възмути и остро осъди поведението на управляващите. „Това е стъпка назад. В САЩ, Великобритания, Италия, Австралия и Ирландия съществува подобна практика. Надяваме се, че правителството ще предприеме действия за приемането на законопроекта в настоящия му вид през следващата сесия на парламента”, бяха думите на Урлик през юли. Така, без да прогнозира бунтовете срещу Рашкови, дипломатът се оказа пророк. В началото на октомври и на консултативния съвет при президента поискаха да направи списък на олигарсите и дерибеите и отнемане имотите на мафията.

Царкировците лесно могат да бъдат открити. Те са навсякъде сред нас. В малките населени места обикновеният продавач в магазина знае поименно кой какъв бизнес има или няма, какви имоти притежава и как ги е придобил. След като прокуратурата и съдът си затварят очите и устата, а сред народа се носи мълва, че гушите им са натъпкани с пари и рушвети, логично е да се търси нов начин в България да се върнат незаконно придобитите милиарди левове.  Най-лесна мишена за закона за конфискациите пък са цигански фамилии и потомствени милионери които, подобно на Рашкови, нямат нито една регистрирана фирма в Търговския регистър. В отсъствието на Маргарита Попова, която е в отпуск, нейният заместник и премиерът трудно трябва да убедят депутатите от различните партии, та даже и своите, да приемат спешно закона за конфискациите.

Депутатът от партията на Волен Сидеров Павел Шопов обяви пред „Торнадо”, че би подкрепил законопроекта в пленарната зала, ако обаче той бъде преразгледан и бъдат нанесени съответните поправки, които „Атака” предлага. „Това е една стара идея на нашата партия, която беше взета от ГЕРБ. В този си вид, в който законът беше предложен през юли тази година, ние не можехме да го подкрепим, защото няма да е ефективен. Той беше разбит на пух и прах от юристите в парламента. В този си вид прилича на глава 3 от закона за собствеността на гражданите от времето на социализма. Дори тогава той нямаше никакъв ефект”, коментира юристът. Бившият правосъден министър от правителството на НДСВ и ДПС Антон Станков пък е принципен противник на Закона за конфискацията на имуществото, защото подобни казуси трябва да се решават в съда. „След като не се пази държавен архив, не може да се претендира за едно или друго имущество.

Показателно ще бъде какво ще се случи с имуществото на Кирил Рашков – Цар Киро. Както виждам, дори там не могат да му проверят имуществото, какво остава за всеки един гражданин. Опасенията са, че това ще бъде един закон за репресия, насочен срещу хора, които мислят по друг начин. В този смисъл всичко това ще бъде насочено срещу демокрацията”, твърди Станков. Според него единственото решение при приемането на такъв закон е процедурата по конфискацията да минава през съда, което ще бъде най-демократично.

В противен случай всяко подобно действие може да се разглежда като начин за политическа саморазправа. „Ако премиерът има намерение партията му да върне законопроекта в парламента в същия вид, аз не виждам какво точно правят от ГЕРБ”, коментира пред „Торнадо” бившият вътрешен министър от кабинета на Костов Емануил Йорданов. „Когато този закон беше гласуван от НДСВ, беше приет в безобразен вид и доведе до трагични резултати. От такива мерки могат да пострадат невинни хора, които са придобили имуществото си по абсолютно законен начин.

Има много хора, които са работили през годините, но не могат да представят документи за тях. Като адвокат имам такива дела. Съдът умишлено или не понякога пропуска доходите на хората, придобивани с години. Законът е изключително нескопосано написан. За да се конфискува имуществото на даден човек, трябва да се събират данни за неговите доходи от 15 години назад. Съгласете се, че едва ли има човек, който пази всичките си документи от спечелените си пари за такъв период от време”, обясни юристът. Депутати вещаят истински битки в парламента, за да бъде прокарана идеята на Борисов срещу мафията. Тепърва предстои да се създават лобита, които да бранят едната или другата страна. И не е изключено мафията да се окаже водеща сила в Народното събрание.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6695 |21.09.2011 Цв. Цветанов: Избори се печелят не в кампанията, а през цялото време . 21| 6594 |15.09.2011 Цветанов: За разлика от Станишев Плевнелиев има стаж и биография . 46| 6127 |08.09.2011 Цветанов: Все по-близо сме до Шенген . 29| 6337 |29.08.2011 Цв. Цветанов: Месец преди вота съм вън от “6 септември”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads