Реклама / Ads
58| 22213 |16.06.2014 ПОЛИТИКА

Зам.-главният прокурор Б. Сарафов подаде оставка

.
Сензационно решение на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов да подаде оставка хвърлило в смут Висшия съдебен съвет. Това свое намерение висшият магистрат обсъждал със свои близки. Причините да стигне до крайното решение бил огромният скандал, в който бе намесено името му покрай акциите за задържане и повдигане на обвинения за поръчано убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски.
 
Това научи Фрог нюз от източници в магистратурата.  Сарафов не очаквал, че представената му от хора в МВР схема е толкова глупава и съшита с бели конци. Той се доверил и одобрил подслушвания на телефони, следене и пр. действия срещу невинни хора. Бил тежко разочарован и от колежката си Елка Ваклинова, която уж съставила брилянтни обвинения за убийство. Съдът обаче разби на пух и прах тези обвинения и не просто пусна задържаните, но не им наложи никаква ограничителна мярка. Това е доказателство, че обвиненията са напълно безпочвени и абсурдни, коментират юристи.

След тези действия става ясно, че пропадането е толкова голямо, че единствен изход е прокуратурата и МВР да бъдат разпуснати и създадени наново, заяви след гледане мерките за неотклонение адвокатът на обвиняемия Георги Христов Николай Хаджигенов.

Прокурор Сарафов твърдял, че е подведен и се е предоверил. Можел да излезе с чест от ситуацията само като подаде оставка.

Негови колеги са убедени, че ако удържи на думата си, ще спаси името си. 

В последно време името на Борислав Сарафов бе замесено в поредица от скандали. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че през 2012 г. е имало разработка на ГДБОП за Сарафов. Наложи се главният прокурор Цацаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев да обясняват, че ставало дума за леля му, за разследване за пране на пари, но че Сарафов само обядвал с леля си, а не е вършил престъпления. След това излезе информация за катастрофа с участието на Сарафов. Инцидентът бил пазен в тайна от полицията, но другият участник, гражданин от София подал жалба.

Сарафов бе и сред главно действащите лица по аферата с бюлетините от печатницата в "Костинброд".

ВСС пък така и не даде отговор на въпроса на медиите как с държавна заплата Сарафов е успял да придобие 6 жилища в България, други имоти и дом в курортен град в Испания. Последният бил купен от възрастната му майка, пише магистратът в декларацията.

Може би всички тези скандали са натежали и Сарафов е решил да се оттегли, гадаят негови колеги. Други предполагат, че информацията е блъф с цел противниците на неговия приятел Делян Пеевски да се зарадват, след което да бъдат ударени с нова сила.

Запознати със ситуацията пък припомнят, че Сарафов се слагал много на Цветан Цветанов, докато той бил вътрешен министър, а после преминал в лагера на новите "силни на деня". Задава се обаче оставка на кабинета "Орешарски" и на сцената ще се появят нов играчи.

 

Всичко това можеше да е вярно, ако заместник-главният прокурор Борислав Сарафов знаеше дефиницията за морал. Затова той няма да подаде оставка, каквото й да направи, защото мерилото му за морал е друго, не общоизвестното...

Няма да го учим на морал, защото това се прави в детската градина и началното училище, но ще цитираме трима умни мъже по темата.

 

Робърт Луис Стивънсън: Ако вашите нравствени устои ви навяват тъга, то знайте: вашите нравствени устои не струват пет пари.

 

Теодор Рузвелт: Да се образова само умът на човека, но не и моралът му, значи да се образова заплаха за обществото.

 

 

И Фредерик Бастия: Когато Законът и Моралът си противоречат, гражданинът се изправя пред жестокия избор или да се откаже от представата си за Морал, или да престане на спазва Закона.

 

Анадънму? (Все някой от ДПС ще Му го преведе...)

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7143 |16.11.2013 Новата националистическа партия отива на прокурор . 49| 8747 |26.11.2012 РЗС: Кунева бламира избора на нов главен прокурор . 40| 7980 |21.11.2012 БСП и ДСБ заедно в съмненията за избор на главен прокурор . 33| 11009 |23.11.2011 Законно ли е прокурор да люби съдийка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads