Реклама / Ads
21| 11096 |16.02.2012 ПОЛИТИКА

Заради кредитните милионери посичат закона за досиетата

.
Делото за възродителния процес ще бъде блокирано, докато хора на ДС заемат ръководни постове в държавата
 
До дни готвят гилотина на закона за досиетата на агентите на комунистическата Държавна сигурност. Върховният административен съд (ВАС) атакува пред Конституционния съд (КС)  разпоредби, свързани с огласяването на т. нар. картотекирани сътрудници на ДС и на агенти с прочистени от агентурни сведения досиета. Така за пореден път ще бъдат скрити имената на кредитните милионери, банкерите и застрахователите от началото на прехода, които са били агенти и доносници. Скандалната информация е на път да взриви обществото, защото пак ще бъдат заметени следите на първоначалното натрупване на капитали, връзката на червените куфарчета с ДС разграбването на страната и създаването на днешните олигарси. За това предупреждава бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев.

Интрига бе забъркана от така наречения от тайните служби агент „Маринов”, или известния в дипломатическите и политическите среди юрист Стоян Сталев. След като името му цъфна след няколко последователни проверки от комисията на Ефтим Костадинов, Българското юридическо дружество, чийто член е и агент „Маринов” в края на декември миналата година поискаха текстове от закона за досиета да бъдат обявени като противоконституционни. З-членен състав на  Висшия административен съд  (ВАС) пък възприе аргументите на адвокатите на Сталев и настоя КС да се произнесе по казуса.

Това не е солова акция на Стоян Сталев, а добре обмислен план на хора от ДС, коментира ситуацията бившият шеф на НСС и лидер на ДСБ – София ген. Атанас Атанасов. Според него хората с картончета, чиито имена трябва да бъдат отново скрити, са били особено ценни за ДС. Досиетата са им прочистени целенасочено през 1990 г. и те е трябвало да бъдат използвани в новата политическа ситуация. Предчувствам решението на КС и то ще бъде против интереса на обществото, но и своеобразен вид отмъщение на агент Гоце, коментира пред „Торнадо” Методи Андреев. Той недоумява, че в този си вид законът пет години е работел добре и чак сега са се намерили пролуки. Според него ВАС се е произнесъл досега по 40 случая в полза на комисията по досиетата  и  изведнъж в края на мандата й се опитва да приложи двоен стандарт и отваря вратата към КС.

Така според Методи Андреев ще се повтори ситуацията от 1997 г. Тогава беше ограничено обявяването на определени категории лица като агенти на ДС. Аргумента на КС беше, че не може лице да бъде нарочено за агент, ако няма безспорни доказателства за неговата съпричастност, за дейност като такъв, както и да са налице някакви писмени свидетелства, донесения, агентурно сведение, разписка за получени пари и т. н., припомня Методи Андреев.

Той е притеснен, че сега каузата за разкриването на комунистическото минало е много сериозно заплашена, а причините отново ще са политически, а не юридически. Бившият шеф на комисията по досиетата твърди още, че през 1997 г., когато за пръв път поискал от МВР справки за съпричастността на кредитни милионери, банкери, застрахователи и крупни приватизатори към структурите на тайните комунистически служби, е последвала санкцията от конституционните съдии. Сега според него се повтаря същият сценарий. Противници на закона да продължи да действа в досегашния му вариант са олигарсите, няколко важни фигури от ДС, които са в основата на престъпните групировки, както и кадровите офицери, които продължават да дърпат конците.  

Ние сме страна по това дело и не е редно да правим коментари, заяви пред „Торнадо” Татяна Кирякова, член на комисията по досиетата на Ефтим Костадинов. Тя съобщи, че в седем дневен срок са предоставили на КС правните си аргументи, но не е ясно кога ще се произнесат. Личното ми мнение е, че трябва  да бъде защитен общественият интерес  и не е редно да се променя законът, след като 5 години е работел ефективно. От друга страна се получава една неравнопоставеност – вече са осветени много лица, които са били само с картончета. Задачата на комисията е да установява фактите, ако има някакви фалшификации, засегнатите да търсят отговорност от съответните служби на МВР или офицери, които са позволили манипулациите. За съжаление обаче никой досега не оборва структурите и служителите на ДС за заведената от тях информация, а атакуват само нашата комисия, категорична е Кирякова.

Всички, които са обявени като картотекирани, могат да тръгнат  да съдят държавата  ако КС махне разпоредбата, а освен това почти 70 процента от неизвестните досега агенти ще останат скрити, категоричен е Методи Андреев. Според него КС е поискал аргументи по казуса освен от комисията на Ефтим Костадинов и от МВР, Българския хелзинкски комитет и президентството. Гарантирам в аванс, че всички други институции освен президентството, са дали отрицателно становище. Проблемът е, че аргументите на „Дондуков”2 са изпратени още преди да беше изтекъл мандатът на Първанов и те ще са в полза не на обществото, а на агентите на ДС и тайните структури, предупреждава Андреев. Според него така щяла да лъсне двойствената игра на агент Гоце, който преди години не върна закона за досиета и играеше ролята на демократ, а сега задкулисно чрез свои хора в КС ще се опита да защити агентите и да замаже следите им.

ДС печели битката със свои съдии
През 1997 г. КС поряза закона за досиета, защото много от членовете му са били съпричастни към дейността на ДС и не искаха имената им да лъснат и да се компрометират, твърдят политици. В сегашния състав на КС обаче ДС има също сериозно лоби. Сред тях е екс вътрешният министър Георги Петканов, който е бил стипендиант на комунистическите тайни служби и дълги години е работел за тях. В такава ситуация е и съдия Емилия Друмева, която е съпруга на Христо Друмев, сваления наскоро шеф на НДК, който също е обявен за агент на ДС. Председател на КС пък е Евгени Танчев, изстрелян на този пост от президента Георги Първанов. Танчев беше преди това председател на Правния съвет на Първанов. Той е син на червения земеделец Петър Танчев, лидер на казионния БЗНС по времето на Тодор Живков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 6243 |23.06.2011 Костов: Независими депутати заради интереси крепят ГЕРБ . 21| 8432 |20.01.2011 Касим Дал: Ердоган не пожела да види Доган заради ДС . 59| 7334 |18.01.2011 Дж. Уорлик: Има хора над закона в страната . 38| 12126 |09.01.2011 Милиционери станаха милионери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads