Реклама / Ads
8| 9810 |22.12.2015 ПОЛИТИКА

Завръщането на Дарт Вейдър от Боянските сараи

.
Той се завръща...
Докато българските фенове на "Междузвездни войни" с разтуптени сърца и билетчета в ръка се редяха пред кинозалите за премиерата на новото продължение, Силата се пробуждаше в догановите боянски сараи.
 
Няма грешка - там живее от години Дарт Вейдър на българската политика Ахмед Доган. Вейдър е отрицателен герой в досегашните епизоди, но накрая се променя и става любящ хуманист и патриот. Това, което Джордж Лукас замисли като космическа сага, в която злото често побеждава доброто, у нас е обикновено всекидневие.

 

Доган събрал на новогодишен купон везирите от ДПС, но между напитките и мезетата им сервирал новината, че се връща в политиката. "Досега бях наблюдател, вече ставам участник. ДПС трябва да се преструктурира според геополитическите реалности", бил казал на празничния ziyafet почетният председател на движението. Това съобщава сайтът Rodopi.com. Новината обиколи държавата както Гагарин навремето Земята и се паркира в медиите. Там, според зависимостите и източниците на финансиране, тя ще бъде размножена.

 

Политици зашушукаха нервни. Наблюдатели и ченгета сграбчиха телефоните. Политолози, социолози и сеизмолози заизмерваха ту кръвното налягане, ту пулса в недрата на обществото. Управници гадаят: ще вадим или ще прибавим към сметките в офшорките?... Вълнения. Като пред премиера. Само Мадам В е спокойна - тя вече игра в подобен филм - "На повикване".

 

Дарт Вейдър се подсмихва. И отпива от малцовото. Паниката го забавлява. Завръща се, завръща се... Жалки Скайуотърчета. Батко ви Дарт Вейдър никога не е напускал!

 

Едно е сигурно: в тази съсипана страна дори на най-светлия празник освен за раждането на Христос, ще се говори и за връщането на Доган. Етническа толерантност...

 

ДПС трябва да се преструктурира покрай новите геополитики... Очевидно утрепаните вълци са били последната радост на Лютви Местан за тази година. Оттук насетне го очакват дълги тягостни дни. Край на авджилъка и героичните пози с фешън униформата, декорирана с шалче. Оранжево знаменце на благополучието: политическо, финансово, мачистко. Очаква го трогателна церемония и вероятно нов пост, който уж..., ама не...

 

Кадровите "попадения" на Местан също ще посрещнат Нова година със свити сърца и кисели муцунки. И с основание. Точно те знаят най-добре какво означава преструктуриране. Що народ са преструктурирали. Ако държат на всяка цена да минат за жертви, да си го изкарат на думичката геополиитика. Може да им олекне и да останат значими поне в соствените си очи. В очите на другите отдавна не са. Не са и били.

 

Нещо геополитическо очаква  и Делян Пеевски. Стотиците милиони заслуги към ДПС може да се окажат недостатъчни. Никога не са били достатъчни. Освен това и най-верните евнуси са си отивали понякога по неочакван за тях начин. В Турция ги показвали с овен до тях. А в днешно време - като любители на кръстословици. Ирония. И поуки. В България и милионните заслуги са до време. Някога Илия Павлов беше голям приятел и бизнес партньор на Дарт Вейдър от сараите. Беше, до 19,45 ч. на 7 март 2003 г.  После поклонение. Скъп ковчег. Вдовица. Заглъхващи спомени.

Поръчители и извършители - неизвестни.

 

Геополитически Пеевски може да се окаже в Дубай. Ако е умен. Басейн. Банкова сметка. Охрана. Оглеждане. Безсъние. До живот.

Ако обаче пресктруктурирането го завари в България, ще трябва да разчита на най-скъпата си инвестиция - прокуратурата. Тя пък вероятно ще се направи, че не помни кой е, защото такава е традицията. Обвинителите знаят как се измерва натурно скоростта и посоката на вятъра дори без анемометри... Знаят също, че геополитическите реалности почти винаги опират до сталиновото "кадры решают все".  Пред ЕС това може да мине и за реформи, зависи от пиара и обясненията на Премиера. (За него ще стане дума след три изречения.)

 

Който е следил живота и творчеството на Дарт Вейдър от Боянските сараи знае, че казусът "Пеевски" ще се реши с едно кимване. Пеевски да се моли кимването да е в източна посока, за което ще трябва да прибави още милиони заслуги. Не е лошо също преди всяко ядене да рецитира поемата на Галина Бройер "Дубай". Там молове  към шопинг привличат - прохлада; и лозунг римуван звучи - Shop Till You Drop... И т.н. Галина Бройер.

 

Третият засегнат от пробуждане на силата ще е Премиерът. Че кой друг. Истинският Люк Скайуокър, син на Дарт. (Спомнете си кой бе предложил Премиера преди години за генерал и главен секретар на МВР.) Загрижен за стабилността, естествено. Космически и геополитически, а не само провинциално както упорито изглежда. Когато двама колоси се срещнат на магистралата на геополитическите реалности, цените на отделните отсечки растат лавинообразно. На тунелите - още по-лавинообразно. Но това е, защото ще ни преструктурират към нови светли бъднини. Казано на езика на ядящите сланина, пиещите ракия и пуфкащите цигари - чака ни нова коалиция след нови избори. Ще я "поискат" великите сили, а ние тук чинно ще я гласуваме. Защото трябва да сме стабилни. Защото обичаме да сме стабилни и да ни манипулират. И периодично да ни преструктурират. Дори сексуално, за да е точна сметката на прогнозите. Прогнозите на управляващите за бебетата, които ще се родят. Управляващите, които толкова много се обичат. И които толкова много се грижат за себе си. Мечтата ни е един ден и нас да заобичат. Поне мъничко. Както се обичат пури, да речем. Ех, какъв живот ще настане... Тогава Дарт Вейдър и Скайуокър ще приберат светлинните мечове, ще се прегърнат по роднински, а българската магистрала ще ни заведе право нагоре. Там, където парите и земните простотии нямат никакво значение.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5485 |21.12.2015 Борисов пожела успех на Рахой при съставяне на новото правителство . 11| 5723 |21.12.2015 Миков: Радан Кънев не може да е опозиция . 27| 5268 |20.12.2015 Нинова: Само БСП е алтернатива на управлението . 29| 8754 |19.12.2015 Ст. Георгиева: Общото между Борисов и Орешарски е Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads