Реклама / Ads
15| 5430 |08.03.2016 ПОЛИТИКА

"Зелените" пред патриотомера и глупомера

.
Попитали радио Ереван, защо на българите не им трябва патриотомер. Толкова се увлякоха по глупомера, че забравиха всичко друго, отвърнало тарикатското арменско радио.
 
Изглежда обаче е дошло времето да включим и патриотомер у нас, защото хаосът с професионалните родолюбци и природолюбци почва да пречи на населението и държавата да съществуват нормално. Поредните блокирания на Орлов мост, опъването на палатки, красъци и медиен джангър карат обикновения човек да негодува.

Подобно на платените патриотари и всички прилагащи ЕКО пред организацията си заявиха претенции да налагат свои правила в живота ни. Доскоро ги подценявахме и подминавахме, но "зелените" човечета се оказаха много изобретателни и успяха да наложат контрол върху част от живота ни. Правят го като опъват палатки по кръстовища, засилват до дупка децибелите при скандирания, блокират пътища и най-вече Орлов мост в София. Те твърдят, че са най-големите родолюбци и природолюбци. Обикновеният гражданин трябва да ги подкрепя, а ако не го прави, рискува да се озове в графата от злодеи, антидемократи, фашисти, изроди и прочие боклуци. Те си имат изявени вождове и лидери, имат си и дежурни теми. Банско, вторият лифт, няколкото съмнителни дюни и осрани места за къмпингуване са част от тях. Това са и обектите, заради които те получават пари по различни програми. Добри пари. Да не забравим и лешоядите... Общо взето идеологията им се изразява от Лениновото: "Който не е с нас - е против нас". Сиреч - враг.

 

Това би трябвало да подскаже на неорганизираните обикновени българи да не любопистват кой и защо стои зад протестите, кой и защо дава парите на въпросните НПО-та. А обикновеният българин иска да попита, но не радио "Ереван", а вождовете на зеленокожите, защо си дерат гърлата и разкъсват служебните ризи за определени нещо, но не и за съсипването на природен парк "Чернялка" от цигани и строителни компании, дълбаенето в реките Марица, Искър, Места, Вит, Осъм и др. за чакъл и баласт, изсичането на цели горски масиви в Ботевградско, Великотърновско, Ловешко и др., затрупването с боклук, често промишлен - опасен и радиоактивен - на цели райони край малки и големи селища, замърсяване на реки и водоеми с отровни химикали и отпадъци, изливането на отходни войди и лайна в морето, реките и направо в жилищните комплекси. Не ги чуваме да протестират и срещу строителството на жилищни блокове и комплекси по Витоша, Родопската яка, досами морето. Медиите обаче дават думата предимно на зеленоактивистите, а гражданите духат супата. 

 

Покрай природопатриотите бизнес въртят и партиите, участващи във власта. Схемата е проста, но доходоносна. Политиците обещават щедро на икономически групировки и инвеститори, че ще одобрят техни проекти - все едно какви и къде. Вечерят обилно с тях и охотно приемат "малки" подаръчета, побиращи се в пликове (110х220 мм). После вдигат рамене: Природозащитници - какво да ги правиш...

 

Някои от природопатриотите се облажват освен от парите по проектите и от самите инвеститори. Затрайват си за някои нередности и срещу това получават различни облаги.

 

Потърпевши са обикновените хора, туристите и част от бизнеса. Защото потокът от пликове е незаконен, затова и таен. Което дава неограничени възможности за представители на контролните органи да рекетират от името на закона, но за своя сметка.

 

Правителствата пък опитват да балансират между двете страни в измисления спор. Измислен, защото ако се спазват всички закони и разпоредби - нещата ще са ясни и прости, а корупцията няма да е задължителна. Така опираме до прозрачността. Една екопътека някой да трасира, и тя остава на тъмно кой, как и срещу какво е спечелил въпросния проект. И тръгват слуховете... Стига се до абсурди като този, ултра добре платени защитници на лешояди да гонят скални орли, за да си напишат отчета. Догодина някой друг ще спечели 2 млн за защита на скалните орли и ще хукне да пъди други птици. И т.н. и т.н. до пълно изтрещяване.

 

Че не сме Швейцария, Италия и Германия по съчетаване на защитата на природата с бизнеса и туризма е очевидно. Но сме далеч и от страни като Словения, Словакия, Гърция, Турция, Румъния и Хърватска, където здравият разум не се римува задължително с екокрясъци и бизнес безобразия. 

 

Климатичните промени и опазването на природата се превърнаха в мощна политическа сила. С лозунги в "подкрепа" или "против" се печелят избори и падат правителства. "Природолбител" е нов вид валута, която воюва за място на борсите. Думите са на Патрик Мур, един от съоснователите на "Грийнпийс". Ако ви учудва твърдението на такъв известен грийнпийсовец, че става дума за пари, дори когато говорим за природа, обяснението е просто: Мур вече е добре платен ПР-шеф в голяма компания, лобираща за атомната енергия. Както виждате и най-големият за нещо си, може да се изкуши от нещо друго. Така че "зелените" у нас да свикват, че освен тях има и обикновени патриоти и природолюбци. Нека не се изживяват като хора с привилегии в дадена област, както членовете и вождовето от т.нар. "патриотични партии". Мирише на примитивизъм. И останалите българи имат права и задължения към 111-те хил.кв.км. Тези, които напират да се мерят на патриотомера, да знаят, че шансовете им са по-големи с глупомера.

 

Крайно време е екотружениците да се заемат с полезни неща като обучение на българите да си изхвърлят боклука на определените места, да не освинват горите, планините и реките, да поддържа чистота в дома си и извън него и да спазват законите. Другите неща ще се случат, но след определен възпитателен период. Преди палатките са уроците и примерите.

 

Невена Петрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5902 |23.02.2016 К. Добрев: Не знам, дали ще се кандидатирам за председател на БСП . 5| 5096 |18.02.2016 Миков: Поклон пред Апостола! Той изгуби себе си, за да спечели за народа! . 14| 8211 |15.02.2016 Реформатор заподозря детронация на Пеевски или предсрочни избори . 6| 4933 |10.02.2016 НС отхвърли предложение на БСП за диалог с руската Дума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads