Реклама / Ads
13| 9858 |17.09.2008 ПОЛИТИКА

Змията, когато умира, най-много хапе!

.
Топлофикацията търси от софиянци дължимите суми за такса мощност, енергия от сграданата инсталация и прескъпото подгряване на водата за битови нужди.
 

инж. Илия Димитров- топлотехник

Поговорката гласи, че змията когато умира най-много хапе. Същото се опитва да направи столичната топлофикация, заканвайки се да спре топлодаването на "неизправните си клиенти". От гледище на специалистите това отдавна трябваше да стане, за да прилича сега България на истинска европейска столица. Ръждясалите топлоцентрали в София, десет на брой, наследени от времето на социализма, трябваше да отстъпят място на модерното съвременно енергоснабдяване, веднага след като течното гориво мазут беше заменено от природния газ. Никъде по света екологично чистото газово гориво не преминава най-напред през градски отоплителни централи, за да предаде 80 % от енергията си на “произведената гореща вода", която след това, "тичайки" в подземните тръбопровиди, отдава минимум 30% от пренасяната топлоенергия на майката земя и накрая, понякога след десетки километри, предава щафетата на водата, запълнила вътрешните инсталации на отопляваните сгради.

При това "топлоотдаване" изчезват още 25% енергия като технологични разходи. С просто око може да се види, че от енергията, която носи в себе си идващия от далечни страни природен газ (9,3 квтч/куб.м.) до нуждаещите се от топлоенергия софиянци – я стигнат, я не останалите 4,5 - 5 квтч/куб.м. Такава е истината.

От казаното могат да бъдат разбрани две неща.

Първо – защо всички европейски страни са газифицирани изцяло (/Холандия 100%). Даже в съседката ни Турция, която не е член на ЕС и прокара първия си газопровод през нашата страна през 1995 г., сега има битова газификация над 20%. Дори селата край нашата граница имат газифицирани оранжерии.

Второто – че от внасяните годишно 700 - 900 милиона кубика природен газ за топлоснабдяване на София, половината стават загуби. Именно тези загуби представляват сега над двеста милиона лева задължения на “Топлофикация-София” АД към “Булгаргаз”АД. Големи усилия бяха направени, за да се превърнат тези загуби в "дължими суми" от закрепостените абонати под най-различни форми – фалшификации. Неивестни на специалистите технически понятия и дори физически величини се появиха в най-авторитетни държавни документи като “Закона за енергетика”, “Наредби за топлоснабдяването”, “Общи условия” и т.н. Има "енергия за отопляем обем”, “двукомпонентна цена на енергията” с “такса за мощност”, “енергия от сградна инсталация”, “технологични разходи в АС”, "специфичен разход на енергия за подгряване на вода БГВ – 240 квтч/куб.м вода”. Всичко това – изчислено, подредено от специализирани фирми за дялово разпределение на топлинната енергия в данъчни фактури, които (всички до една!) са документи с невярно съдържание. Количествата енергия, изписана в тях, никога не са били измервани и отчитани с уреди. В абонатните станции няма топломери! Има само един единствен “общ топломер”, с който измерват цялото количество топлоенергия, подадена в абонатната: заедно в “кюпа" са отоплението, топлата вода и технологичните разходи, които трябва да са за сметка на доставчика. Но не са! Трябва да ги плаща клиентът (освен няколко процента показани във фактурата “от кумова срама”). А в последната Наредба за топлоснабдяване 16-34 от 6 април 2007 р.(ДВ бр.3482007) е отпечатана най-срамната формула, която може да се състави – за определяне на тези технологични разходи. Ще си позволя да я нарека “идиощина”, защото загубите в абонатното помещение, в неговите подгреватели “зависят от температурите на градските топломагистрали” и върха на всичко – “от температурата на почвата на дълбочина 1,45 м”! Знаменателят на тази формула : “85+45 – 20.” За тези цифри нищо не се казва. Предполагам, че става дума за класифицирана информация. Подобна е формулата за определяне на енергията от сградна инсталация.

parno_copy.jpg  колаж Вяра Йовева

ИЗВОДИ И ПРЕПОРЪКИ

1. Ако спре топлата вода на всичките неизправни длъжници, които може да са (85+ 45-20) хиляди, вж. знаменателя на формулата, топлофикацията ще си направи харакири, което ще е добре дошо за абонатите и за цяла София. Ще има две последствия:

а) най-после ще започне интензивното изграждане на газификацията, за да стане София европейска град; и всеки да може да разполага сам със своето домашно енергийно стопанство;

б) В момента подгряването на топлата вода по Наредбата /виж.чл.68 ал.5 и 6/ е от +10 градуса (студена вода/до 55 градуса /подгрята вода). Разходът на енергия за подгряването трябва да бъде 52,335 квтч/куб.вода. Вижте своите сметки и можете сами да изчислите с колко лева ви мамят всеки път. Вземете от изравнителните си сметки посочения "разход на енергия за БГВ”, примерно 78 квтч, и умножете с 0,86. Получавате числото “67,08 ккалории х 103”, което означава, че всеки кубик вода е имал температура 67,08+10=77,08 градуса. Десет градуса се прибавят от калориите на студената вода. Такава температура изобщо не е имала водата ви, особенно през лятото. Цената възлиза на 77,08 х 0,0723 =5,58 лв. По Наредбата цената е 3,78 лв. Надписани са по 1,80 лв. Ако сте употребили през годината 100 куб.м.топла вода ще ви вземат 180 лв. в повече.

2. Може да съберете общо за вашия вход сумата 850 лв. – надписаните за една година на всички домакинства са минимум 2000 лв. Ще си монтирате топломер за топлата вода в абонатната станция и с него ще засичате колко квтч.топлоенергия сте употребили за един месец. Например 5200 квтч. Водомерът за студената вода пред входа на подгревателя - задължителен за топлофикацията, ще ви покаже колко студена вода ви е подгрята, примерно 100 кубика общо от всички апартаменти.Делите и получавате точния разход на топлоенергия за подгряване на един кубик вода. Получавате 52 квтч/куб х 0,080 лв=4,16 лв/куб.м. Всеки апартамент е засякъл своя разход по топлия си водомер и след като умножи по 4,16 лв. получава точната "дължима сума за БВГ”. Не ви трябва никаква фирма. Примерът е от системата СИОРТЕ – система за измерване, отчитане и разпределение на топлинната енергия, с която може да се определят и разходите за отоплението без помоща на "топлоразпределители".

3. Ползването на електрически бойлер е по-изгодно от топлофикацията. Особенно ако за загряване на водата се ползва нощната тарифа. За да се загрее водата в един бойлер 80л. до 60 градуса са необходими 4 квтч еленергия, при цена 0,10лв/квтч – общо 40 ст. За 1000 л. цената е 5,00 лв. Поне 30% по-ниска от топлофикацията.

4.Сумите, които дължите за топлинната енергия трябва да бъдат доказани с точни изчисления, преди да ги платите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5506 |17.09.2008 Червеният първичен инстинкт . 23| 6521 |12.09.2008 Ченгеджийницата пак се размириса . 12| 7949 |11.09.2008 България има проблем с морала . 6| 6688 |04.09.2008 Природният колапс у нас достига час пик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads