Реклама / Ads
4| 5076 |20.09.2019 СВЯТ

На 106 г. почина най-възрастният оцелял при Холокоста в Австрия

.
Марко Файнголд Източник: Twitter
Най-възрастният преживял холокост в Австрия, който е минал през четири концлагера, е починал на 106-годишна възраст, съобщи организацията на еврейската общност (IKG) на Виена. Марко Файнголд, оцелял в Аушвиц, в окупираната от нацистите Полша и три германски концентрационни лагера, почина в град Залцбург в четвъртък след белодробна инфекция, съобщи австрийската информационна агенция APA.
 

Въпреки напредналата си възраст, Файнголд беше активен в изказванията си срещу Холокоста чрез множеството си публични участия в  конференции и събития за ученици.

"Сигурно съм говорил с около половин милион души общо", каза той пред AФП в интервю през 2018 г., като добави, че се е заклел пред себе си в Аушвиц, че ще разкаже своята история.

 

Роден на 28 май 1913 г. в Австро-Унгарската империя в сегашна Словакия, Файнголд е арестуван в Прага и депортиран в Аушвиц през 1940 г. Оттам Файнголд - или затворник 11 996 - е отведен в Дахау и след това в Бухенвалд, където оцелява като строителен работник. След като изгубил баща си и братя и сестри в лагерите, той е освободен от Бухенвалд, когато през май 1945 г. американските сили превземат лагера. Но той не можа да се върне във Виена, тъй като неговата група от оцелели е възпрепятствана да пътува през съветската окупационна зона, която заобикаляше града.

 

"Руски войник ни каза, че са имали заповеди да не ни позволяват да преминем. Новият (социалдемократически) канцлер Карл Ренер беше казал:" Няма да вземем обратно евреите "," разказва Файнголд. Тогава той решава да отиде в Залцбург близо до германската граница, която беше в американската окупационна зона. Там той основава мрежа, която помогна на 100 000 евреи да емигрират в администрирана от Великобритания Палестина. Самият той отказа да напусне Австрия въпреки трудностите поради дълбоко вкоренения антисемитизъм в страната, разказва историята му Дарик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4720 |06.09.2019 Почина дългогодишният президент на Зимбабве . 0| 4865 |05.09.2019 15 души са починали от западнонилска треска в Гърция . 0| 4336 |20.08.2019 Жена почина от листериоза в Испания, стотици са заразени . 0| 4241 |17.06.2019 Бившият египетски президент почина в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads