Реклама / Ads
2| 6161 |22.12.2009 СВЯТ

12-те най-влиятелни личности в света

.
Изданието “Форбс” класира най-влиятелните личности според финансови ресурси, броя сфери, в които упражняват влияние, и доколко се възползват от влиянието си.
 
Ингвар Кампрад, основателят на Икеа и най-богатият европеец отпада от класацията по последния показател за разлика от Владимир Путин (№3), който “осъжда олигарси, нахлува в съседни държави и спира доставките на природен газ за Западна Европа, когато му скимне”. Ето списъка:
1. Барак Обама
Предсказуемо. “Начело на най-голямата и най-динамична икономика в света. Главнокомандващ на най-богатата и опасна армия. Носител на Нобеловата награда за мир,” незнайно за какво.
2. Ху Джинтао
Лидерът на китайската комунистическа партия властва над 1.3 милиарда китайци. Не представя реалността в страната съвсем точно – свободата на вероизповеданията и словото е ограничена. Китай отказва да признае независимостта на Тайван. Според експерти Китай ще надмине САЩ по икономическа сила след 25 години, но не (за щастие на американците) по доходи на глава на население.
3. Владимир Путин
Руският премиер, цар, император и автократ на руския народ е многократно по-влиятелен от своята пионка Медведев. Путин е бивш агент на КГБ и не се страхува да упражнява влиянието си. Пример за това е окупацията на Грузия и спирането на доставките на природен газ за Западна Европа. Има право на вето върху решенията на Съвета за сигурност на ООН поради мащабите на ядрената сила на Русия. Избран цитат: “Убеден съм, че устойчивата промяна не е за добро.”
4. Бен Бернанке
Бен Бернанке е главен експерт по икономическите въпроси към правителството на САЩ. Неговата доктрина е насочена към ограничаване на дефлацията. Избран цитат: “Американското правителство има технология наречена печатна преса, която му позволява да печата колкото си иска долари без пари.”
5. Сергей Брин и Лари Пейдж
Информацията е власт. Състоянието на основателите на Гугъл възлиза на 30,6 млрд. щ.д. Обвинени са, че подкопават традиционния печат. Брин казва, “Според някои Гугъл е Бог, а според други – Сатана.”
6. Карлос Слим Хелу
Личното състояние на третия най-богат човек в света възлиза на 2% от БВП на Мексико. Неговата компания Телемекс държи 90% от пазара на стационарни телефони в Мексико, а ТелСел (пак негова) държи 90% при мобилните комуникации. Избран цитат: “Безумие е да няма силни компании в бедни страни.”
7. Рупърт Мърдок
“Шефът на новините” все още вярва в печата. Той е собственик на британското Times, Wall Street Journa, New York Post и Sun, 20th Century Fox, издателството HarperCollins, телевизионни канали Fox и BSkyB и MySpace. Загубите му през 2009 г. възлизат на 3,4 млрд. щ.д., но това не го притеснява. “Качествената журналистика не е евтина”.
8. Майкъл Дюк
Собственик на Уол-Март, най-голямата търговска верига в света и измежду основните търговски партньори на Китай. Продажбите на компанията възлизат на 401 млрд щ.д. годишно с 2 милиона служители и 8000 магазина.
9. Абдула бен Абдул Азис ал Сауд
Кралят на Саудитска Арабия контролира най-богатите петролни залежи в света. Държавната компания Сауди Арамко печели над 200 млрд. щ.д. на година с 260 милиарда барела петрол, което е 25% от запасите в цял свят. Не е ясно кой ще го наследи обаче. Ал Сауд е на 85 г., а официалният му наследник е 81-годишният принц Султан ал Сауд.
10. Бил Гейтс
Най-богатият човек в света, който доминира и трансформира софтуер бизнеса. Над 85% от потребителите в света използват (и се мъчат с) неговите продукти. Гейтс има и некомерсиална страна – неговата фондация за благотворителност се бори със световния глад, малария, спин и туберкулоза.
11. Папа Бенедикт XVI
Духовен вожд на 1 милиарда души, около една-шеста от световното население. Глава на римокатолическата църква.
12. Силвио Берлускони
Италианският премиер е и медиен монополист – собственик е на три телевизии и контролира още три чрез подставени лица в парламента, както и списания, вестници, рекламни агенции и футболния клуб Милан. Обвиненията в корупция и личните драми не го притесняват. “Аз съм Исус Христос в италианската политика.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8283 |22.12.2009 Турция скочи срещу членството на България в ЕС . 0| 5229 |21.12.2009 Ехуд Олмерт не бил замесен в корупция . 4| 5277 |20.12.2009 Терористът ал-Меграхи бере душа . 2| 5693 |19.12.2009 От днес Македония, Сърбия и Черна гора без визи в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads