Реклама / Ads
0| 5434 |16.11.2012 СВЯТ

130 атаки срещу Газа през тази нощ

.
Война заплашва ивицата Газа. Тази нощ израелската авиация нападнала 130 цели в ивицата Газа в отговор на извършваните от ислямистката групировка Хамас през последните четири дни нападения с ракети срещу градове и селища в южната част на страната.
 

Израелската авиация през нощта нанесе нови въздушни удари срещу ивицата Газа, много от които бяха насочени срещу едноименния град, съобщиха министерството на вътрешните работи на Хамас и АФП от мястото на събитието.

"През нощта имаше 130 нападения", каза за АФП говорителят на министерството Ислам Шахуан, допълвайки, че "няколко десетки от тях са били извършени в малките сутрешни часове" - нещо, което се потвърди от журналисти на агенцията в град Газа.

Говорителят на спасителните служби на Хамас, Адхам Абу Селмия съобщи, че от началото на ударите до момента има 19 убити палестинци, сред които няколко деца, и 235 ранени.

Израел се съгласи да прекъсне за няколко часа въздушните удари срещу Газа, докато там е на посещение египетският премиер Хишам Кандил, предава БТА. Въпреки това обаче палестинските бойци продължават да обстрелват израелската територия - няколко ракети бяха изстреляни срещу пограничните райони, както и срещу по-отдалечени градове като Беершеба, Ашдод и Ган Явне.

Хишам Кандил увери, че Египет ще положи всички усилия, за да установи прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде ДПА. Кандил подчерта, че визитата му в анклава ще бъде последвана от още визити на други египетски представители.

От своя страна израелската армия отрече твърденията на ислямистката група Хамас, че е извършвала нападения срещу ивицата Газа по време на визитата на египетския премиер в палестинския анклав, предава Дарик.

Убийството на военен командир на Хамас при израелски въздушен удар в сряда предизвика размяна на ракетни удари между Израел и ислямистката групировка Хамас, която управлява ивицата Газа.

Началникът на генералния щаб на израелската армия Бени Ганц нареди да се разпратят повиквателни на 16 000 резервисти в рамките на военната операция "Стълб на отбраната" срещу въоръжени групировки в Газа, съобщи ИТАР-ТАСС.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак одобри мобилизирането и процедурата е в ход. На този етап към ивицата Газа са изпратени пет редовни дивизии - елитните пехотни бригади "Гивати" и "Голани", парашутисти и две бронетанкови дивизии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5137 |06.11.2012 В САЩ започнаха изборите за президент . 0| 5601 |14.10.2012 Сирия забрани на турски самолети да прелитат през територията й . 1| 5814 |08.10.2012 Уго Чавес преизбран за президент на Венецуела . 22| 12634 |19.09.2012 Изравят турски президент заради отравяне с българска лимонада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads