Реклама / Ads
1| 4758 |05.03.2011 СВЯТ

172 хиляди души напуснаха Либия за седмица

.
Противниците на режима на Муамар Кадафи, които от няколко дни са поели контрола над източната част на Либия, продължиха да напредват и твърдят, че контролират стратегически петролен град, предаде Франс прес.
 

В петък опозицията и полицията се сблъскаха и по улиците на бастиона на Муамар Кадафи - столицата Триполи.

В петък вечерта бунтовниците обявиха, че са поели контрола над пристанищния терминал Рас Лануф, на 300 км югозападно от Бенгази и на 620 километра източно от Триполи. Това стана сред яростни сражения на бунтовниците, атакували в петък сутринта терминала, с преданите на Кадафи сили. В града журналист на Франс прес е видял противници на Кадафи, позиционирани край петролните инсталации, казармите и полицейския участък. Бунтовниците се сражаваха в терминала цял петък. Срещу тях се бяха изправили 3000 военни от силите на Кадафи, допълва Асошиейтед прес.

Броени часове след като противниците на Кадафи обявиха, че контролират петролния терминал, либийският заместник-министър на външните работи Халед Каим заяви, че Рас Лануф продължава да бъде под контрола на режима и че всичко в града е спокойно, предаде Франс прес.

В град Зауия, на 60 километра западно от Триполи, данните за обстановката също са противоречиви. Сражения противопоставиха армията на бунтовниците там в петък. Според очевидци има множество убити и ранени, предаде Франс прес.

Халед Каим твърди, че след тези сражения градът е вече спокоен и че населението се е разбунтувало срещу терористите и ги е изгонило с подкрепата на армията. Местни опозиционери отрекоха тези твърдения, но признаха, че Зауия е обсаден, предаде Франс прес.

Ал Джазира съобщава, че противниците на Кадафи се съсредоточават на централния площад, откъдето ще отбраняват града, който е обсаден от три страни.
По нови данни на ООН броят хората, напуснали Либия и отишли в съседните Тунис и Египет, достигна 172 000 души тази седмица.

В телевизионно интервю за Ал Джазира един от синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам, обеща в близките дни изненади, които ще потресат света и изрази увереност, че бунтовниците скоро ще снемат оръжие, предаде ИТАР-ТАСС.

В писмо на либийския външен министър Муса Куса, адресирано до Съвета за сигурност на ООН, Либия призовава за прекратяване на действието на санкциите наложени на Кадафи и на негови приближени, предаде Франс прес. Режимът на Муамар Кадафи пък назначи бившия външен министър Али Абдуссалам Треки за посланик в ООН на мястото на предишния посланик Абдеррахман Мохамед Шалкам, който остро осъди насилията на режима срещу демонстрантите в Либия, предаде АП.

Същевременно стана ясно, че Триполи е приел офертата на венецуелския президент Уго Чавес за посредническа мисия за мирно решение на либийската криза. Това потвърдиха външният министър Муса Куса и неговият заместник Халед Каим, ден след като синът на Кадафи Сейф ал Ислам обяви, че Либия не се нуждае от подобно нещо.

Източник, близък до Чавес, преди два дни съобщи, че венецуелският президент искал бившия му бразилски колега Луис Да Силва да оглави посредническата мисия. Либийската опозиция продължава да отхвърля идеята и да не иска преговори с Кадафи.

На фона на тези събития интернет трафикът от и за Либия беше напълно блокиран, предадоха световните агенции. Правозащитната организация Хюман райтс уоч пък съобщи, че не разполага с потвърдена информация за ролята, която са изиграли африкански наемници в потушаването със сила на бунтовете в Либия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5062 |02.03.2011 ООН да изпрати мисия, за да види какво се случва в Либия . 0| 5324 |02.03.2011 ООН изключи Либия от Съвета за човешки права . 0| 5162 |01.03.2011 Кремъл готви санкции срещу Либия . 3| 5199 |01.03.2011 САЩ придумва НАТО да атакуват Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads