Реклама / Ads
0| 5457 |07.12.2009 СВЯТ

192 страни решават бъдещето на планетата

.
192 страни се събират днес в Копенхаген, за да обсъдят климатичните промени на Земята. Участниците във форума трябва да изготвят споразумение, което да позволи да бъде спряно глобалното затопляне. По този повод се очаква на 18 декември да пристигне американският президент Барак Обама, за да подкрепи усилията за договаряне на едно силно споразумение.
 

Форумът в Копенхаген е безпрецедентен след учредителната конференция от Рио де Жанейро през 1992 година, когато близо сто държавни ръководители си дават среща в копенхагенския "Бела център". Целта на форума е да се ограничи повишението на средната температура на повърхността на Земята до 2 градуса. Това изпълнение минава през драстично съкращаване на парниковите емисии и постигането на споразумение, което да замени Протокола от Киото - първият задължаващ договор по въпросите на климата, чийто срок на действие изтича в края на 2012 година.

За да има надежда, че повишението на средната температура на планетата ще остане под прага от 2 градуса, учените припомнят неуморно формулата: до 2050 година световните емисии на газови с парников ефект трябва да бъдат намалели двойно. Основните източници на тези парникови емисии са изгаряният бензин, петролът и природният газ, припомнят експертите.

Повечето хора по света смятат, че климатичните промени са много сериозен проблем, с който техните правителства трябва да се справят. Това сочат данните от проучване на общественото мнение на компанията GlobeScan, проведено преди срещата в Копенхаген, в което участват повече от 24 000 души от 23 страни.

Според изследването 64% от тях смятат, че климатичните промени са "много сериозен" проблем спрямо 44% от 1998 година. Голям процент от анкетираните проявяват глобална подкрепа за действия, свързани с климатичните промени, въпреки рецесията, заяви президентът на GlobeScan Дъг Милър. Чувствително са спаднали притесненията, свързани с покачващите се глобални температурив на хората в Съединените щати и Китай, които са най-големите две страни замърсителки.

"Все пак, смесените мнения в Съединените щати и Китай подсказват, че лидерската позиция в Копенхаген може би трябва да бъде изявена от някой друг", обяснява Дъг Милар.

Въпреки глобалната икономическа криза, 61% от хората подкрепят правителствените инвестиции за справяне с този проблем, дори ако това бъде вредно за националната икономика, сочи проучването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5227 |07.12.2009 Румънската опозиция оспорва изборните резултати . 43| 12535 |06.12.2009 Сърбите се настроиха антибългарски . 0| 5204 |06.12.2009 Румънците избират президент на балотаж . 0| 5239 |05.12.2009 Експлозия в руски клуб взе над 100 жертви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads