Реклама / Ads
1| 5165 |12.11.2010 СВЯТ

Г-20 затяга банковата дисциплина

.
Ръководителите на държавите от Г-20, които провеждат среща в Сеул, съобщиха, че са готови да приложат нови банкови норми, наречени "Базел III". Тяхното предназначение е да направят по-устойчиви финансовите институции. Това се казва в заключителното комюнике от срещата, съобщи АФП.
 

"Ние ще приложим нови норми относно капитала и ликвидността на банките", се казва в комюникето, публикувано след края на петата среща на върха на Г-20. Т. нар. норми "Базел III" трябва да влязат в сила през 2013 г. и предвиждат увеличаване на собствените фондове на банките до 1 януари 2015 г. Освен това държавите от Г-20 се споразумяха да решат систематичните проблеми, създавани от финансовите институции, защото представляват опасност за цялата финансова система. Те обаче не уточняват средствата, които възнамеряват да използват за постигането на тази цел.

Съветът за финансова стабилност представи доклад по този въпрос, който трябва да бъде публикуван по-късно днес. Освен това държавите от Г-20 остро предупредиха срещу "некоординираните икономически политики", последиците от които ще са ужасяващи за всички. Те поеха ангажимент да се въздържат от обезценяване на валутите си, след като тази среща на върха премина на фона на напрежението, главно между САЩ и Китай, заради валутните курсове. "Сеулският план за действие", оповестен подробно в комюникето, призовава развитите държави и държавите с бурно развиваща се икономика "да гарантират възстановяване на икономиката, траен растеж и стабилност на финансовите пазари, особено във връзка с развитието към обменни системи, които все повече се определят от пазарите, като засилят гъвкавостта на валутните курсове и се въздържат от обезценяване на валутите си". "Развитите икономики трябва да проявяват бдителност относно прекомерната нестабилност и вариране на валутните им курсове", се казва още в комюникето. "Некоординираните действия в икономиката могат само да влошат положението за всички", завършва документът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5250 |16.09.2010 Наказват страните, нарушили бюджетната дисциплина . 1| 4758 |03.02.2010 Примката на гръцката блокада се затяга . 1| 5563 |05.01.2010 Обама затяга примката около "Ал Кайда"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads