Реклама / Ads
0| 5243 |13.08.2013 СВЯТ

52 години от изграждането на Берлинската стена

.
Днес в германската столица Берлин ще бъде отбелязана 52-ата годишнина от началото на строителството на Берлинската стена, която близо три десетилетия разделяше ГДР от Западен Берлин и стана един от символите на "студената война", съобщава ИТАР-ТАСС.
 

По традиция на мемориала "Берлинската стена" на Бернауер щрасе ще бъдат поднесени венци, а в мероприятията за отбелязване на годишнината ще участва кметът на Берлин Клаус Воверайт. "Ние трябва да предаваме на потомците си паметта за събитията, породени от диктатурата. Всички ние носим отговорност това никога да не се повтори", коментира Воверайт.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с ученици от берлинско училище и ще изнесе урок по история на тема Берлинската стена, разделянето на следвоенна Германия и обединението на ФРГ и ГДР.

Основите на Берлинската стена са положени през 1961 година по инициатива на ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт, заради масовото бягство на работна сила и млади специалисти в Западна Германия. Първите заграждения от бодлива тел разделят Берлин през нощта на 12 срещу 13 август, а бетонната конструкция започва да се строи на 18 август.

След това стената става все по-непревземаема и от 1989 година е представлявала повече гранична зона, която събира в себе си изкоп на канавки, противотанкови укрепления и наблюдателни кули.

През 1987 г. Бранденбургската врата става символ на речта, произнесена от президента на САЩ Роналд Рейгън, в която той призовава генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов да съборят стената.

Падането на стената започва с изказване на члена на политбюро на ЦК на Германската единна социалистическа партия Гюнтер Шабовски, който в телевизионния ефир обявява нови правила, предвиждащи свободно движение на гражданите на ГДР на 9 ноември 1989 година. Тогава стотици хиляди източни германци, ликувайки, се устремяват към контролно-пропусквателните пунктове на границата между Западен и Източен Берлин.

Данните за загиналите при опит да избягат в по-развитата икономически Западна Германия силно се различават, стигайки до няколко хиляди.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5720 |31.07.2013 "Ухото" на Уикилийкс го грози 136 години затвор . 1| 5263 |01.07.2013 Осъдиха бивш премиер на Македония на 3 години затвор . 2| 4779 |08.02.2013 Замразяват заплатите на служителите на ЕС. Засега за 2 години . 1| 5338 |26.10.2012 Решено: 4 години затвор за Берлускони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads