Реклама / Ads
0| 4418 |02.01.2018 СВЯТ

Аятолах Али Хаменей: Политици, оръжия и разузнаване са си стиснали ръцете, за да създадат проблеми за ислямския режим

.
Разрастват се протестите срещу режима в Иран. Най-малко 22- ма души са убити и поне 100 арестувани, само в Техеран. Върховният лидер Аятолах Хаменей обвини враговете на страната за безредиците.
 

Аятолах Али Хаменей говори за първи път от началото на протестите.„Врагът е намерил възможност да проникне тук. Вижте инцидентите през последните няколко дни. Всички, които са срещу Ислямската република, тези с пари, политици, оръжия и разузнаване са си стиснали ръцете, за да могат да създадат проблеми за ислямския режим”, заяви Аятолах Али Хаменей, върховен духовен водач на Иран.

9 души, сред които и дете, са били убити по време на протестите само тази вечер. Нападенията срещу полицаи вече са няколко, има и подпалени полицейски участъци. Властите ограничиха достъпа до интернет и социалните мрежи, а това прави събирането на информация трудно.

 

„Според мен, случващото се в последните дни, въпреки че на повърхността изглежда като заплаха, може да бъде превърнато във възможност. Трябва да обърнем внимание на истинските проблеми. Не можем да генерализираме, че всички протестиращи са агенти на чужди държави”, заяви Хасан Рухани, президент на Иран.

 

Според анализатори, първоначално скандиранията са били срещу президента и увеличаването на цените. Има спекулации, че протестите са органзирани от аятоласите, за да свалят държавния глава, защото не е достатъчно твърд срещу Америка и достатъчно отдаден на религията. В следващите дни обаче хората викаха срещу висшите духовници и дори подпалиха плакати с лика на върховния аятолах. Иранският върховен лидер обвини външни сили за безредиците в страната

 

„Проблемите на хората не са само икономически. те не излязоха на улицата да искат пари, хляб и вода. Имат и други искания”, добави Хасан Рухани, президент на Иран.

 

Големи протести срещу режима имаше и през 2009 г., когато милиони иранци заподозряха нагласяне на изборите, за да спечели приближения до духовенството Махмуд Ахмадинеждат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4697 |23.12.2017 Американското правителство одобри план за доставка на оръжия на украинската армия . 3| 5243 |14.12.2017 Международен доклад: Голяма част от оръжията на ИДИЛ са български . 1| 4035 |16.11.2017 Искат затягане на контрола върху оръжията в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads