Реклама / Ads
2| 4931 |08.03.2011 СВЯТ

Ако Кадафи подаде оставка, няма да го преследват

.
Муамар Кадафи
Ръководителят на опозиционния Национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил заяви, че новите власти са готови да освободят Муамар Кадафи от наказателно преследване, ако той доброволно подаде оставка и напусне страната, съобщи АФП.
 

„Готови сме да спрем кръвопролитието, но първо той трябва да подаде оставка и да напусне страната. Тогава няма да го преследваме“, каза Джалил.

По думите му официални представители на Кадафи не са се опитвали да преговарят с Националния съвет.

По-рано се появи информация, че въстаническото правителство категорично е отказало да преговаря с Кадафи, пише Lenta.ru. Беше съобщено, че Кадафи предложил на революционерите да свикат парламента и да постигнат компромис.

Либийският лидер бил готов да прекрати борбата и да се оттегли в замяна за гаранции за собствената си и на семейството му неприкосновеност.

От своя страна официалните власти в Либия също отрекоха да се водят преговори с въстаниците.

Самолети разузнавачи на НАТО АУАКС започват денонощно наблюдение на военните действия на режима на Муамар Кадафи в Либия.

Дежурствата на самолетите в средиземноморския регион са увеличени от 10 на 24 часа, съобщи агенция DAPD, позовавайки се на посланика на САЩ в НАТО Иво Даадлер.

Това ще даде възможност за съставяне на по-пълна картина на събитията в страната, каза дипломатът. Системата АУАКС позволява да бъдат откривани и идентифицирани обекти на разстояние до 400 километра, радари и други електронни устройства обезпечават контрола на площ над 312 000 квадратни километра, пише Дойче веле.

Поради продължаващите атаки на ВВС на Кадафи, жертви на които стават мирни жители, Великобритания и Франция се опитват да получат мандат от ООН за обявяване на въздушното пространство над Либия за зона, забранена за полети. Според дипломати от Ню Йорк предложенията се съгласуват с американската администрация и германското ръководство, посочва Ройтерс.

Необходимостта от подготвяне на нова резолюция се обяснява с това, че Кадафи продължава да използва бойни хеликоптери срещу цивилното население, поясни британският външен министър Уилям Хейг.

От дипломатическите среди в ООН посочват, че ще бъде трудно осигуряването на подкрепа от страна на постоянните членки на Съвета за сигурност Русия и Китай, но подобна възможност не е изключена.

Междувременно 27-те страни от ЕС работят интензивно по подготовката на решение за засилване на санкциите срещу режима в Триполи, припомня агенция DPA. Става дума по-специално за увеличаване броя на либийските фирми, чиято собственост в Европа ще бъде замразена. Планира се също така да се увеличи списъкът на съратниците на Кадафи, чиито банкови сметки и други активи ще бъдат блокирани. Очаква се решение по този въпрос да бъде взето на предстоящата тази седмица извънредна среща на върха на ЕС, посветена на ситуацията в Либия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7074 |06.03.2011 Българката Дафинка - изгора на С. Кадафи . 3| 6137 |06.03.2011 С ислямски джихад плаши Кадафи . 4| 5556 |04.03.2011 Русия губи млрд. след санкции на ООН срещу Кадафи . 1| 5394 |02.03.2011 Барозу призова Кадафи да си ходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads