Реклама / Ads
Frognews
5| 5198 |20.08.2010

Али Агджа пише "Перфектната библия"

.
Али Агджа
Излязъл от затвора преди шест месеца, турският терорист Али Агджа подготвя голяма книга по теология и говори за атентата срещу Йоан Павел Втори като за чудо.

Агджа получи своето просветление в затвора. На 13 май 1981, на площада Свети Петър в Рим, Мехмет Али Агджа, екстремист от крайната турска десница, стреля от упор срещу папа Йоан Павел Втори, който оцелява. Арестуван веднага, Агджа прекарва 20 години зад решетките в Италия, преди да бъде преместен в затвор с повишена сигурност в Анкара. Прекарал в затвора над 30 години, посветени на четенето на книги на италиански, Али Агджа се смята за “втори месия“, той работи по писането на “перфектна Библия“, интерпретация на Евангелиетата. Само той може да знае кой стои зад опита за убийство на папата: комунистическа България, КГБ, мафията, толкова следи бяха разследвани! Али Агджа обещава да каже истината в книга, която трябва да излезе след три месеца в ексклузивно интервю за Paris Match, предоставено на Агенция БГНЕС.

Paris Match: От шест месеца сте свободен човек. Това шок ли е след 30 години в затвора?

Али Агджа: Съвсем не. Адаптирах се перфектно, за много кратко време, към днешното общество. Светът е останал повече или по-малко същият, водя нормален живот, правя си сутрешния джогинг и работя много по книгата си. Аз съм скромен човек и е голямо облекчение, след тези години, прекарани в ада, да водя обикновен живот.

Paris Match: Как живяхте по време на двете си десетилетия на задържане в Италия?

Али Агджа: Прочетох близо 1500 книги, от биология, като минем през биографиите на Сталин, Хитлер, Наполеон, Чърчил, до астрономия... и винаги четях на италиански.

Paris Match: Как се отнасяха към вас другите задържани?

Али Агджа: Всички ме уважаваха. Никога не съм получил и най-малката обида, което изглежда странно в католическа страна, след като си опитал да убиеш папата!

Paris Match: По време на процеса експертите описаха вашето психично състояние. Според тях сте били в здрав ум, уравновесен и показвате устойчивост над средната.

Али Агджа: Въпреки, че съм скромен, трябва да кажа истината: бих могъл да преподавам психология и психиатрия в университетите в Харвард, Принстън, Станфорд, Йейл и Оксфорд. Ако професорите от тези престижни университети наистина се справяха с работата си, щяха да създадат по-добро общество, не смятате ли? Вижте какво правят със своите познания! Те поставят своята наука в услуга на лъжата. Това промиване на мозъци създава свят от роботи! Американското общество се срива. То е в ръцете на психопати като тези от Сциентоложката църква или сектата на Муун. Днес, 30 милиона американци вземат Prozac или подобни продукти...

Paris Match: Защо опитахте да убиете Йоан-Павел Втори през 1981?

Али Агджа: В началото, има това писмо, което бях написал през 1978 и което беше публикувано в турската преса на 27 ноември 1979. Писмото е малко мегаломанско, в него заплашвам Понтифекса. През септември 1980 агент на разузнавателните служби на чужда страна се свърза с мен в Цюрих. Той размаха “моето“ писмо, като ми обясни, че то се вписва в история отпреди 900 години. Той и други ме индоктринираха и ме убедиха да приведа в изпълнение проекта за този атентат, който ми представиха като историческа мисия.

Paris Match: Бяхте ли тогава, както често се казва, наемник?

Али Агджа: Абсолютно не! Никога не са ми плащали. Винаги съм водил скромно съществуване.

Paris Match: Как си изкарвахте прехраната?

Али Агджа: Бях авантюрист... доста „съмнителна личност”! Повечето време ме издържаха приятели.

Paris Match: Вашите приятели бяха от Сивите вълци. Принадлежахте ли към това дясно националистическо движение?

Али Агджа: Нека бъдем ясни: През 70-те години, турските комунисти бяха опасни варвари, които почитаха Пол Пот, чийто режим изкла половината от населението на страната си (Камбоджа-бел. БГНЕС). Да, бях във война срещу турските комунисти. Много отрано се наредих в лагера на западната цивилизация срещу комунистическото варварство.

Paris Match: В името на какво симпатизант на западната кауза би приел да убие папата?

Али Агджа: Никога не съм искал да го убивам. Това не беше планът! Оттам където бях, на няколко метра, щеше да е лесно да го убия. Намерението беше да го раня.

Paris Match: 128 тези за атентата бяха предложени по време на разследването. Турската мафия, българските тайни служби, КГБ, ЦРУ, Ватикана, Ложата P2 и Коза Ностра бяха посочени с пръст. Съществува ли единствена истинска версия?

Али Агджа: Всички тези хора можеха да бъдат заподозрени, че са замесени в тази афера, предвид че всички се забъркаха, отблизо или отдалеч, преди или след атентата. Да, има една истина. Това е волята на една държава. Скоро ще дам писменото доказателство. Но освен това има и божествена воля...

Paris Match: Ако не са парите, какво ви обещаха поръчителите на атентата?

Али Агджа: Тяхното правителство ми обеща свобода след няколко години затвор. Въпреки, че нещата в крайна сметка не се развиха така, не бях измамен.

Paris Match: Изпитвате ли съжаление?

Али Агджа: Не. Защото това би значело да предам една божествена воля. Този напълно невинен папа беше една необходима жертва. Просто изпълних дълга си.

Paris Match: За да преминете към действие, трябвало е да изпитвате известна омраза към него...

Али Агджа: Изобщо не. Изпитвах даже по-скоро симпатия към него. Стига да го видите на снимка: как да не обичаш този папа?

Paris Match: Тогава защо да го убивате?

Али Агджа: Знаех, че няма да умре. Трябваше само да го раня. За това мислех час преди атентата: не трябва да го убивам.

Paris Match: След атентата сте започнали да го харесвате?

Али Агджа: Потопих се в речите му. Открих, че той е приел всички религии по света, че е против войната и лагера на демокрацията срещу тоталитарните системи. В един див свят, пълен с омраза и злопаметност, той проповядваше прошка. Този папа беше полярната звезда на човечеството, хвърлен в един тъмен свят, най-удивителната личност на 20-ти век.

Paris Match: Мислите ли, че трябва да бъде канонизиран?

Али Агджа: Направено е! Няма нужда от бюрократичната намеса на Ватикана за това. Той вече е светец! Аз го обявявам за светец!

Paris Match: Когато Йоан-Павел Втори ви посети в затвора през декември 1983 г, какво изпитвахте?

Али Агджа: Беше прекрасен момент. Спомням си за доверието, което ми оказа. Бяхме като стари приятели от преди 20 години.

Paris Match: Какво си казахте?

Али Агджа: Обясних, че съжалявам да съм му причинил толкова болка. После папата ми каза една тайна. Той вярваше твърдо, че всичко това е плод на един божествен план.

Paris Match: Как приключи срещата?

Али Агджа: Той ми даде орден на Девата от Фатима, който се загуби, когато ме преместиха в друг затвор.

Paris Match: Оттогава преминали ли сте към католицизма?

Али Агджа: Не! От 30 години казват, че съм католик, но не принадлежа към никоя религия. Или по-скоро принадлежа към универсалната религия, която предрича единството на Бог във вечността. Вярвам в Бог. Прочетох Библията за първи път през 90-те години. Тогава нямах достатъчно познания, за да я разбера. Препрочетох я стотина пъти, преди да схвана смисъла й, преди пет години.

Paris Match: По време на процеса от 1985 г, обявихте, че сте превъплъщение на Христос. Това провокация ли беше?

Али Агджа: Съвсем не! Казах го, защото е истината. Този атентат е чудо! Защо папата дойде да ме види. Защо разкри през 2000-та година, че атентатът е третата тайна на Фатима? Аз съм основна действаща фигура в една от най-големите тайни на християнството! Аз съм в центъра на божествен план.

Paris Match: Не се ли опасявате, че може да ви вземат за луд?

Али Агджа: Вече го казваха по повод на Христос, преди известно време.

БГНЕС припомня, че Мехмет Али Агджа беше освободен от затвора на 18 януари 2010 след като прекара почти три десетилетия зад решетките. Адвокатът му Йълмаз Абасоглу заяви тогава, че Агджа иска да пътува до Ватикана, за да види гроба на Йоан Павел II и да се срещне с наследника му папа Бенедикт XVI.
Агджа беше 23-годишен активист на известната крайнодясна организация "Сивите вълци", укриващ се от турското правосъдие по обвинения за убийство, когато изникна от тълпата на площад "Свети Петър" в Рим на 13 май 1981 г. и стреля по главата на Римокатолическата църква. Йоан Павел II беше сериозно ранен в стомаха и Агджа прекара следващите 19 години в италиански затвори. Мотивите за нападението остават обвити в мистерия. Агджа заяви, че атаката е била част от божествен план и често даваше противоречиви изявления, като многократно променяше версията си, което накара следователите да започнат десетки разследвания. Обвиненията, че СССР и България стоят зад опита за убийство никога не бяха доказани. През 2000 г. Италия помилва Агджа и го екстрадира в Турция, където той беше обвинен за убийството на известния журналист Абди Ипекчи, за два въоръжени грабежа и бягство от затвора. Всички тези престъпления са били извършени през 70-те години на миналия век. Папа Йоан Павел II прости на Агджа за нападението, когато го посети в затвора през 1983 г. В книгата си "Спомени и идентичност" той написа, че е убеден, че опитът за убийство е бил планиран и поръчан и че Агджа е бил просто марионетка. Турските власти освободиха Агджа през януари 2006 след съдебна грешка, но го арестуваха отново след осем дни, когато съдът постанови, че намаляването на присъдата му въз основа на законите за амнистията и поправките в Наказателния кодекс, не е изчислено правилно. В различни писма от затвора Агджа подхрани опасенията, че страда от психическо разстройство, пишейки, че е вторият Месия, обяви планове да напише "идеалната Библия" и изрази желание да замине за Афганистан, за да убие лидера на "Ал-Кайда" Осама бин Ладен.
В атентата срещу папа Йоан Павел ІІ Али Агджа замеси името на България и на трима български граждани – Сергей Антонов, дипломатите Желю Василев и Тодор Айвазов. Антонов по това време беше служител на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 г. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Той бе защитаван от най-големите италиански адвокати. Процесът се превърна в едно от знаковите събития по време на Студената война и с него бе сложено началото на кампанията за "българската връзка", в която западните страни обвиняваха тогавашния режим в страната ни, че подкрепя тероризма. Сергей Антонов бе освободен поради липса на доказателства и се завърна в България за Великден 1986 г. - на 1 април. Здравето му обаче бе съсипано. Известно време продължи да работи на куриерска длъжност в БГА "Балкан", след което бе пенсиониран по болест. При посещението си в България папа Йоан Павел ІІ заяви, че никога не е вярвал в участието на България в атентата. Сергей Антонов почина на 1 август 2007 г. на 59-години, броени дни след като бяха освободени от либийския затвор българските медицински сестри и палестинския лекар, обвинени несправедливо за заразяване на деца с вируса на СПИН.
27 години след неуспешното покушение срещу папа Йоан Павел ІІ бившият президент на СССР Михаил Горбачов отрече каквато и да е отговорност на социалистическия лагер за “изстрелите на площад Свети Петър”. “Що се отнася до изстрелите на площад Свети Петър, никога не съм имал и нямам никаква информация за участие на КГБ в този срамен акт. Също така не ми е известно нищо за прословутата “програма от шест точки”, разработена срещу Ватикана и лично срещу папата”, заявява Горбачов. На заседанието от 13 ноември 1979 г. – свръхсекретно заседание, на което била обсъждана загадъчната “програма от шест точки”, съдържаща мерки срещу Ватикана, са посветени много книги: “Папа Йоан Павел II” на Тед Шулц, “Негово Преосвещенство” на Карл Бърнщайн и Марко Полити, "Черната книга на КГБ" на Кристофър Андрю и Василий Митрохин. Авторите, признати на международно равнище, никога не са говорели за доказателства, сочещи реалното съществуване на заповед за физическото отстраняване на папа Йоан Павел ІІ. В това заседание заедно с най-висшето ръководство - Брежнев, Черненко, Андропов, Чебриков, Суслов, Кириленко, Пономарьов, участва и младият, но вече авторитетен Горбачов. БГНЕС
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Журналисти преследват Агджа като месия 0| 4687 |21.01.2010 . Холивуд предлага милиони на Агджа 1| 4920 |19.01.2010 . Агджа свободен, чакат се сензационни разкрития 2| 4252 |18.01.2010 . Вълкът Агджа излиза от затвора 4| 4552 |23.11.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ