Реклама / Ads
0| 5804 |01.04.2011 СВЯТ

Алжирски газ потича към Франция и Испания

.
Договори за доставката на 8 млрд. куб. м природен газ годишно през новопостроения газопровод „Медгаз” е подписала алжирската държавна енергийна компания „Сонатрах” с испански и френски компании, който свързва Алжир и Испания, предаде АФП.
 

Въпреки че идеята за изграждане на директна линия за доставяне на газ от Алжир към Европа датира още от 70-те години на миналия век, амбициозният в техническо отношение проект беше стартиран едва през 2001 г., а строежът на нужните съоръжения и полагането на тръбите започнаха на 7 март 2008 г.

„Медгаз” е третият газопровод, който свързва Северна Африка с Европа и се очаква да започне работа на 1 април. Той има капацитет за доставка на 11,4 милиарда кубически метра газ годишно. Значимостта на подводния газопровод „Медгаз” за изпитващият енергийни затруднения европейски континент е огромна, а количеството газ, което Европа ще получава от догодина, се изчислява на близо осем милиарда кубични метра.

“Сонтрах” е най-голямата компания от въглеводородния промишлен сектор на Алжир, както и единадесетата по големина компания в света, свързана с този сектор. Алжир е богата на природни ресурси страна, като на челно място и от основна важност се нареждат нефтът и природният газ. Откритията са резултат от сондажни операции около югоизточната част на Менцел Леджмет-9 (MLSE-9) и южната част на Землет ел Регаб-1 (ZERS-1).

През 2007 г. алжирската енергийна компания подписа два дългосрочни договора за продажбата на 3 млрд. куб. м природен газ годишно за Италия от 2008 г., както и „допълнителна доставка“ на 6,5 млрд. куб. м газ от същата година. Тогава “Сонатрах”, която обяви сделките в специално комюнике, не уточни продължителността на дългосрочните договори.
Първият договор е с италианската енергийна компания Енел и е за един милиард куб. м алжирски газ годишно. Вторият договор – между “Сонатрах” и един от нейните филиали, предвижда директни доставки на 2 млрд. куб. м природен газ за италианския пазар.

През същата година Европейският съюз сключи споразумение с Алжир за доставка на алжирски газ до страните-членки. В текста на споразумението между ЕС и „Сонатрах“ не бяха споменати дестинациите на газовите доставки, което според говорителя на ЕК по въпросите на конкуренцията Джонатан Тод означава, че ако дадена страна-членка на ЕС внася газ от Алжир, тя може да го препродава на друга страна от съюза.

„Споразумението отбелязва голям напредък в отношенията на ЕС с един от най-важните доставчици на природен газ в Европа“, заяви тогавашният еврокомисар по въпросите на конкуренцията Нели Крус и добави, че договорът позволява да бъде отстранено едно от най-големите препятствия за създаването на единен общоевропейски газов пазар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4974 |21.03.2011 Google отнесе глоба от Франция . 3| 5408 |10.03.2011 Франция призна бунтовниците за легитимна власт в Либия . 0| 5202 |09.02.2011 Саркози иска министрите му да почиват във Франция . 0| 5313 |11.01.2011 Българин загина във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads