Реклама / Ads
1| 6603 |04.11.2013 СВЯТ

Американски лекари са изтезавали затворници

.
Доктори и медицински сестри, работещи под военни заповеди в САЩ, са участвали в "изтезания и жестоко, нечовешко и унизително отношение" на заподозрени в тероризъм.
 

Това се твърди в нов независим доклад в САЩ, предава Би Би Си. Докладът е изготвен от независима група от военни, здравни, етични и правни експерти. ЦРУ и Пентагонът отхвърлиха констатациите в доклада.

Двугодишното проучване показва, че неправомерните практики са започнали след 11 септември 2001 г. и са се извършвали в американски затвори, разположени в Афганистан, Гуантанамо и секретни арести на ЦРУ.

"Открихме, че Министерството на отбраната и ЦРУ на практика са променили основни етични стандарти, за да улеснят участието на здравни работници в измъчването на арестанти. Тези изкривявания все още съществуват", коментира доктор Леонард Рубенщайн, съавтор на изследването.

Според доклада, вече са забранени някои практики като симулацията на давене при разпит, но от лекарите и сестрите все още се очаква да хранят насила тези, които са обявили гладна стачка.

„Един пример за това е връзването за стол по начин, който нарушава етичните стандарти на Световната медицинска асоциация, както и на тези в Америка", коментира Рубенщайн. По думите му често медици са присъствали на разпитите и са търсели слабости, чрез които да бъдат изкопчени показания.

Експертите настояват Комисията по въпросите на разузнаването към Сената да проведе пълно разследване на медицинските практики в местата за лишаване от свобода.

Според говорителя на ЦРУ Дийн Бойд, докладът съдържа „сериозни неточности и погрешни заключения". "Важно е да се подчертае, че ЦРУ не държи никого под арест и президентът Обама е прекратил Програмата за предаване, арест и разпит със заповед през 2009 г.", допълни той.

Говорителят на Пентагона Тод Бресийл посочи, че нито един от авторите на доклада не е имал достъп до задържаните, до медицинските им картони или до процедурите в Гуантанамо. Според него медицинските специалисти „не само предоставяли по-добро медицинско обслужване от това, което арестантите познават, но и грижата за тях е на равно с най-доброто в световната медицинска професия".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5817 |28.08.2013 Сирийски хакери удариха американски сайт . 1| 5739 |31.07.2013 Ал Кайда” призова мюсюлманите на бой срещу американските престъпления . 11| 6966 |09.02.2013 Афганистан: Американски войници убиваха наши деца . 1| 5581 |23.01.2013 Снеха подозренията от американския ген. Алън в извънбрачна връзка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads