Реклама / Ads
1| 3891 |29.10.2018 СВЯТ

Ангела Меркел: Приключвам с политиката

.
Ангела Меркел
Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че ще сложи край на политическата си кариера през 2021 г., когато изтече настоящият ѝ мандат. На пресконференция тя каза, че е готова да се оттегли от ръководния пост на своя Християндемократически съюз (ХДС) и че няма да се кандидатира за нов мандат като канцлер на следващите парламентарни избори, предаде ДПА.
 

"Решението е моят принос, за да може коалицията да съсредоточи усилията си върху доброто управление", каза Меркел след среща на ръководството на ХДС. На заседанието бяха обсъдени сериозните неуспехи на германските консерватори на регионалните избори напоследък в две провинции - Бавария и Хесен.

 

Декларацията на Меркел представлява поврат в нейната позиция. Преди тя е казвала, че нейният канцлерски пост е неотделим от ръководния пост в партията, припомни ДПА.

 

Разделянето на двата поста представлява "риск, няма съмнение", поясни днес тя, но добави, че този риск е оправдан. На репортерски въпрос дали няма да бъде неефективен канцлер, тя отговори: "Това не е необичайно в международната политика и въпреки това те управляват".

 

Има трима кандидати да заместят Меркел като лидер на ХДС, сочат източници от партията. Това са: настоящият здравен министър Йенс Шпан от дясното крило на ХДС, критик на Меркел; бившият шеф на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц; и Анегрет Крамп-Каренбауер, генерален секретар на ХДС, приближена на Меркел.

 

На конгреса си през декември т.г. ХДС трябва да избере новия си лидер. Досега се очакваше Ангела Меркел, която оглавява партията от 2000 г., отново да се кандидатира, отбеляза ДПА.

 

Агенцията припомни, че на изборите в неделя в провинция Хесен ХДС регистрира спад от 10 пункта спрямо предходните избори. А на изборите в Бавария на 10 октомври Християнсоциалният съюз - "сестринската" партия на ХДС - претърпя подобно намаляване на изборния резултат. Социалдемократите, които са в широка коалиция с консерваторите на национално ниво, също регистрираха спадове от порядъка на 10 на сто на изборите в Бавария и Хесен.

Наблюдатели твърдят, че причината за изборните провали са конфликтите между коалиционните партньори, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5326 |15.10.2017 Рейтингът на Ангела Меркел и партията й рухна до 6-годишно дъно . 2| 5692 |06.09.2017 Замериха Ангела Меркел с домати на предизборно събрание . 0| 4993 |29.05.2017 Меркел: Европа не може да разчита на САЩ и Великобритания . 0| 4382 |12.05.2017 Макрон се среща с Ангела Меркел на 15 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads