Реклама / Ads
0| 5066 |10.12.2017 СВЯТ

Арабската лига: Решението на Тръмп за Ерусалим е опасно и невалидно

.
Доналд Тръмп
Министрите на външните работи на страните от Арабската лига призоваха САЩ да се откажат от решението да признаят Ерусалим като столица на Израел, предадоха световните агенции.
 

"Решението, оповестено от президента Доналд Тръмп, е опасно нарушение на международното право, няма юридическа тежест и е невалидно", заяви Арабската лига в заключителна декларация след извънредната министерска среща в Кайро, на която бяха представени всички страни членки. "Решението лишава САЩ от ролята на спонсор и посредник на близкоизточния мирен процес, подкопава усилията за постигане на мир, задълбочава напрежението и ще разпали гняв, който заплашва да тласне региона на ръба на пропаст от насилие, хаос и кръвопролитие", заявиха министрите в 3,00 ч. тази нощ след многочасово заседание.

 

Министрите също така призоваха международната общност да признае палестинска държава със столица Източен Ерусалим, поискаха резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридически ефект. предложиха лидерите на арабските страни да съберат на извънредна среща на върха и предложиха като домакин Йордания, която сега е ротационен предсектател на Арабската лига. Министрите заявиха, че ще се срещнат отново до месец, за да преценят ситуацията и да съгласуват нови стъпки. Резолюцията съдържа остра реторика, но е бедна откъм съществени действия, отбелязва Новини. бг.

 

Липсват наказателни мерки, като бойкот на американски продукти или прекъсване или понижаване на нивото на връзките с Вашингтон. Арабски дипломати заявиха неофициално, че някои страни членки искали текстът да включва наказателни мерки срещу всяка страна, която последва примера на САЩ и признае Ерусалим като израелска столица, но това според анонимните дипломати било сметнато за прекалено радикално от умерените арабски страни и в крайна сметка отпаднало.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4212 |09.12.2017 Експерт: Тръмп усложнява собствения си план да инициира мирен процес между Израел и Палестина . 1| 4739 |08.12.2017 В Йерусалим-двама загинали, стотици ранени, Тръмп като Хитлер . 1| 4091 |08.12.2017 Кампания срещу Тръмп в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads