Реклама / Ads
0| 6758 |31.05.2011 СВЯТ

Ареста на Радко Младич бил фиаско

.
Ратко Младич
„Вечерни лист“ пише, че не е имало никаква акция по залавянето на обвиняемия в Хага бивш босненски военен лидер Ратко Младич. Той е пристигнал при роднините си в село Лазарево, след като подробно е договорил условията по предаването си – тази теза става все по-вероятна, колкото повече дни минават след новината за ареста на Младич, коментира още изданието.
 

Според излизащия в Сараево „Дневни аваз“, който се позовава на сръбски полицейски източници, Младич е отишъл в Лазарево само два дни по-рано.

Преди това, според информация на изданието, Младич е живял в белградския квартал „Шест каплара“, където жилища имат главно бивши офицери. В Лазарево ходил понякога да види роднините си и за семейни тържества.

Пред журналист от „Вечерни лист“, отишъл в Лазарево в деня на задържането на Младич, местни селяни казаха, че Младич е арестуван някъде другаде и след това е бил прехвърлен в Лазарево.

„За разлика от акцията срещу Бен Ладен арестът на Младич е бил напълно инсценирано събитие. Това не е било резултат от полицейската работа, а на дипломатически преговори, чрез които цяла година са били договаряни условията за предаването му.

Споразумението е било постигнато, когато сръбските тайни служби (които най-малкото са поддържали контакт с Младич) са апелирали към най-слабата му точка – семейството му“, цитира „Сънди телеграф“ думите на западен дипломат, пожелал анонимност.

Според източника в преговорите са участвали французи, британци и германци, а сърбите са поели подробностите около грижите за семейството, изплащането на останалите неизплатени пенсии на Младич и евентуално достойно погребение.
Тогава Младич е поискал да отиде на гроба на дъщеря си, самоубила се през 1994 г.

Младич е бил разубеден да не се самоубива, защото успели да го убедят, че за мита ще е по-добре да почине като жертва на Хага, отколкото като преследван звяр.

Сръбският вестник „Блиц“ пък пише, че когато агентите на сръбската Агенция за сигурност и информация отишли да арестуват Младич, той казал на свой роднина: „Бранко, дай на тези хора да хапнат и да пийнат нещо. Освежете се и тръгваме“.

Това топло посрещане съществено се различава от митовете за опасния Младич, заобиколен от телохранители, за укриващия се, който постоянно носи ръчна граната, за да се взриви, ако бъде открит.

Междувременно рано сутринта във вторник Ратко Младич е бил отведен под силна охрана до гроба на дъщеря си Ана, след което е бил върнат в ареста.

Ана Младич беше открита през март 1994 г. мъртва в семейната къща в белградския квартал „Баново бърдо“. Според официалната версия тя се е самоубила с пистолет на баща си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5536 |30.05.2011 Младич иска Войслав Шешел за адвокат . 12| 5758 |30.05.2011 Екстрадират Ратко Младич в Хага . 7| 5367 |27.05.2011 Демонстрации заляха Сърбия заради ареста на Младич . 3| 5221 |26.05.2011 Младич отлетя за Хага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads