Реклама / Ads
0| 4150 |04.11.2016 СВЯТ

Арестувани са партийни лидери и депутати в Турция

.
Двамата съпредседатели на Демократичната партия на народите (ДПН) и още 9 депутати в турския парламент от прокюрдската партия бяха задържани рано тази сутрин. Причина за арестите е отказът на 11-е народни представители да дадат показания за престъпления, свързани с ”терористична пропаганда”, предаде Ройтерс.
 
Единият от съпредседателите на ДПН, Селяхаттин Демирташ, е бил задържан в дома си в Диарбекир, най-големия град в населената преобладаващо с кюрди югоизточна част на Турция, а другият, Фиген Юксекдаг - в своето жилище в столицата Анкара, допълва Ройтерс, като се позова на адвокати на ДПН.

Арестувани били още девет депутати от прокюрдската партия.

Турция обвинява ДПН във връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от властите в Анкара, Съединените щати и Европейския съюз, припомня Ройтерс.

За арестите съобщи и Анадолската агенция, цитирана от ТАСС.

През декември турската главна прокуратура започна разследване срещу Демирташ по подозрения в "престъпления срещу конституционния строй". Повод за това станаха изказвания на съпредседателя на ДПН за независимост на областите, населени преобладаващо с кюрди. Прокуратурата поиска Демирташ да бъде осъден на пет години затвор за разпространяване на "терористична пропаганда", припомня ТАСС.

ДПН има общо 59 депутати и е трета сила в 550-членния турски парламент.

Нощните арести бяха извършени в обстановка на засилено напрежение в Турция, особено в кюрдските райони, след задържането на двамата кметове на Диарбекир миналата седмица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3940 |03.11.2016 Шестима от арестуваните на „Лесово” са задържани за 72 часа . 0| 3707 |03.11.2016 Съдът в Лондон: Британските депутати да решат кога да стартира Brexit . 1| 3777 |02.11.2016 Съдии разпитват на място арестуваните митничари от Лесово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads