Реклама / Ads
0| 4606 |03.12.2018 СВЯТ

Арнолд Шварценегер обяви, че Доналд Тръмп е луд

.
Арнолд Шварценегер е и бивш губернатор на Калифорния. Източник: БГНЕС
На климатичната конференция в полския град Катовице, актьорът и екоактивист Арнолд Шварценегер заяви, че САЩ все още са в Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне въпреки решението на федералното правителство да изтегли страната от споразумението.
 

Шварценегер нарече президента Доналд Тръмп "мешуге" - "луд" на идиш, за решението му да се изтегли от Парижкото споразумение и настоя, че документът от 2015 г. има широка подкрепа на местно и щатско равнище в САЩ.

 

Доверието в изпълнението на ангажиментите от развитите икономики е подкопано сериозно заради решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение, посочва Франс прес. В Катовице тази теза се постара да обори бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер.

"Щатите и градовете са още в Парижкото споразумение. Финансовите ни институции са в него, академичните - също. Губернаторите и кметовете. Съединените щати са в него. И ние вършим изключителна работа за това. Да, имаме побъркан лидер във Вашингтон, който е извън споразумението. Но запомнете, Америка е повече от Вашингтон или един лидер", заяви той.

 

В подкрепа на уверенията си Шварценегер използва популярна фраза от филмовата си кариера. "Моля ви, умолявам ви на 25-ата сесия следващата година, нека тези местни лидери бъдат част от голяма конференция като тази, за да могат да говорят пряко с вас. Ако ги поканите, обещавам: "Ще се върна!", заяви той

 

Световната банка ще предостави 200 милиарда долара за държави, които се нуждаят от помощ да се адаптират към ефектите на глобалното затопляне и да намалят парниковите си емисии, предаде Ройтерс. Средствата ще бъдат на разположение в периода 2021-2025 година и са два пъти повече от отпуснатите от Световната банка за първия 5-годишен период след подписването на Парижкото споразумение за климата.

 

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким отбеляза, че най-бедните и най-уязвими хора са изложени на най-голям риск от глобалното затопляне и призова и други финансови институции да им помагат.

 

На годишната сесия на конференцията на ООН за климата в полския град Катовице генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш призова за още по-амбициозни мерки срещу климатичните промени. Редица държави обаче са против, включително България. "Глобалното затопляне се превърна във въпрос на живот и смърт за много народи", заяви Гутериш.

 

"Изоставаме. Няма да постигнем обещаното в Париж за 2020-а година. В същото време обещаното в Париж се оказва недостатъчно. Значи ни трябва огромно увеличение на амбицията", дабави още Гутериш.


Полша, чиято енергетика се крепи на въгледобива, също се обяви за „справедлив преход“ от фосилни към чисти горива. Страната-домакин на конференцията в Катовице предлага декларация, в която се подчертава необходимостта да бъде осигурено „прилично бъдеще“ за работниците, засегнати от прехода.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3995 |03.12.2018 Шварценегер: Тръмп е луд . 1| 5030 |03.10.2018 Тереза Мей потанцува и обяви, че Великобритания напуска ЕС без споразумение . 0| 6515 |26.03.2018 Полша обяви, че е арестуван руски агент . 1| 5563 |18.03.2018 Ердоган обяви, че напълно контролира Африн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads