Реклама / Ads
0| 4336 |10.11.2018 СВЯТ

Австрия и Русия обсъдиха по телефона делото за шпионаж

.
Австрийският канцлер Себастиан Курц и президентът на Русия Владимир Путин.
Вчера австрийските власти съобщиха, че водят разследване срещу 70-годишен австрийски полковник в оставка, за когото се твърди, че през последните 20 години е предавал на руското военно разузнаване информация за австрийската военна авиация, артилерийски системи, високопоставени чиновници и миграционната криза.
 

Прокуратурата проверява дали е имало разгласяване на държавна тайна. В случай, че подозренията се потвърдят, той може да получи присъда до 10 години затвор, припомня ТАСС. Руското външно министерство изрази протест срещу изявленията на Виена пред австрийския посланик в Москва Йоханес Айгнер.

 

Австрийският президент настоява за пълно изясняване на случая с полковника, който в продължение на 20 години е шпионирал от Виена в полза на Москва. Предполагаемият шпионин е изнасял информация дори от обучения на НАТО. Австрийски експерти критикуват дългия период, в който тайният агент е останал неразкрит.

 

Австрийският вицеканцлер Щрахе подписа от името на своята Партия на свободата документ за сътрудничество с "Единна Русия" на Путин. Освен това Виена е най-категоричният противник на санкции срещу Москва заради аферата "Скрипал".

 

Външните министри на Русия и на Австрия, Сергей Лавров и Карин Кнайсъл са обсъдили по телефона делото срещу австрийския полковник в оставка, заподозрян от Виена за шпионаж в полза на Русия, предава бТВ.

 

Руската страна е определила като неприемливо и противоречащо на нормите на международното общуване отправянето на публични обвинения без доказателства. Всякакви възможни взаимни безпокойства трябва да се обсъждат по съществуващите канали за диалог и въз основа на фактите, е подчертал  Лавров по време на телефонния разговор.

 

На свой ред Кнайсъл е обяснил мотивите, ръководили взетите от Виена решения и е изразил надежда, че те няма да окажат влияние на по-нататъшното развитие на двустранните връзки. Министърката вече отмени посещението си в Русия, планирано за 2 и 3 декември тази година и предупреди, че ако подозренията за шпионаж се потвърдят, може да се стигне до обтягане на отношенията между двете държави.

 

Предполагаемият шпионин е посещавал семинари и курсове на НАТО, от които предавал информация. Освен това е изнасял подробности, които се отнасят лично до армейското ръководство. Дори предпочитанията на бившия началник на Генералния щаб към пастички с марципанова глазура са били тема за докладване на Русия. Прокуратурата в Залцбург води разследване срещу 70-годишен пенсиониран офицер за издаване на държавни тайни, съобщава БНТ.

 

Опозицията в австрийския парламент вижда във връзка с шпионския случай преди всичко вътрешнополитически проблем и определя управляващата партия на свободата като "риск за сигурността".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3794 |31.10.2018 Австрия няма да подпише Споразумението за миграция . 0| 3720 |31.10.2018 Един убит и трима ранени при взрив в Службата за сигурност на Русия . 0| 3721 |30.10.2018 Трима пострадаха при пожар в петролна рафинерия в Русия . 0| 3511 |27.10.2018 Наводнения с жертви в Южна Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads