Реклама / Ads
0| 4349 |28.05.2019 СВЯТ

Австрия е с временно правителство

.
Австрийското знаме
Скандалното видео от остров Ибиса причини в Австрия управленска криза и свали от власт правителството на канцлера Курц. От днес временно правителство ръководи страната. Австрия ще вземе участие в срещата в Брюксел, представлявана от досегашния финансов министър, който е начело на кабинета.
 

След дни президентът ще направи нови назначения, които да подготвят изборите през септември, съобщава БНТ.

 

След успешния вот на недоверие вчера Австрия от днес има това, което ние добре познаваме като служебно правителство. И ако за България в последните години то се превърна в нещо обичайно, в алпийската република се случва за първи път. Президентът е благодарен, по собствените му думи, на "елегантната австрийска конституция", която предписва той да има последната дума при отстраняването и назначаването на правителството. Днес това се случи почти едновременно.

 

Главният участник във видеото, Хайнц-Кристиан Щрахе има шанс да стане евродепутат. Той е избран с преференции и ако до 2 юли не се откаже от мандата, ще започне нова политическа кариера. В Партията на свободата правят опити да го откажат.

 

Същевременно зад капана, в който попадна Щрахе се предполага балканска връзка.

Жената, с която той се е срещнал и се е представила за племенница на руски олигарх най-вероятно е босненска студентка, която владее четири езика. Твърди се, че за актьорските си способности е получила между 6 и 7 хиляди евро на ден. Тази сутрин във Виена пък се носеха слухове за сръбска брокерка на недвижими имоти, чрез която политикът и предполагаемата племенница са влезли в контакт. Прокуратурата води разследване.

 

"Не искам да подмина смущаващата морална картина, която остави дълбок отпечатък в съзнанието ни, не само тук, но разбира се и в чужбина. Това хвърля сянка върху облика на родината ни, изкривява представите и се различава от истинските принципи на Австрия.", заявява Александър Ван дер Белен, президент на Австрия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3745 |22.05.2019 Служебното правителство на Австрия се закле . 5| 4930 |18.05.2019 Огромен корупционен скандал с вицеканцлера в Австрия . 0| 4139 |18.03.2019 Утре правителството на Мей отново ще гласува сделката за Brexit . 2| 4189 |08.03.2019 Финландското правителство подаде оставка заради провала на здравната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads