Реклама / Ads
2| 5406 |26.10.2020 СВЯТ

Азербайджан и Армения отново се обвиняват в нарушаване на новото примирие

.
Източник: Министерство на отбраната на Азербайджан
В 8 часа тази сутрин влезе в сила хуманитарното спиране на огъня в Нагорни Карабах. За споразумението беше съобщено снощи в съвместно изявление на Държавния департамент на САЩ и правителствата на Армения и Азербайджан след преговори във Вашингтон. Заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън е разговарял с външните министри на двете страни. Те са потвърдили ангажимента си към спазване на хуманитарното спиране на огъня, договорено в Москва на 10 октомври.
 

От подновяването на конфликта за Нагорни Карабах Баку и Ереван сключиха две хуманитарни примирия, които бяха нарушавани почти веднага. В четвъртък се очаква външните министри на Армения и Азербайджан да обсъдят темата в Женева, съобщава БНР.

 

Малко след влизането в сила на днешното прекратяване на огъня и Азербайджан и Армения съобщиха, че ще спазват постигнатото споразумение. Скоро след това обаче двете страни си отправиха взаимни обвинения в нарушаване на новото примирие.

Министерство на външните работи на Азербайджан обвини арменските сили, че са бомбардирали град Тертер и съседни села, както и позиции на азербайджанските сили.

"Това показва още веднъж, че Армения подкрепя само на думи принципа за хуманитарно примирие. Всъщност те се крият зад примирието и опитват да се прегрупират и да заемат нови позиции", заяви Хикмет Гаджиев, съветник на президента Илхам Алиев.

 

Властите в Нагорни Карабах отхвърлиха тези твърдения, а Министерството на отбраната в Ереван обвини Баку в целенасочена дезинформация, предаде ДПА.

По думите на говорител на министерството, въоръжените сили на Азербайджан са подновили артилерийския обстрел 45 минути след като е влязъл в сила режимът на спиране на огъня. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7027 |07.10.2020 Гореща точка: Нагорни Карабах. Армения и Азербайджан с условия за преговори . 31| 11382 |02.10.2020 Ердоган: Армения е престъпна държава, Йерусалим е наш град . 0| 6002 |27.09.2020 Между Армения и Азербайджан избухнаха военни действия, има жертви . 2| 5688 |17.05.2020 Отново близо 10 хиляди заразени с COVID-19 в Русия за ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads