Реклама / Ads
4| 8052 |20.06.2014 СВЯТ

Ал Багдади - новият Осама Бин Ладен

.
Абу Бакр ал Багдади, командирът на терористичната организация "Ислямска държава в Ирик и Левант" (ИДИЛ), е най-мистериозният и най-опасният джихадистки лидер. Именно неговата бойна групировка превзе неотдавна втория по големина в Ирак град Мосул, а след това и бойците му завладяха още иракски градове и селища и успешно настъпват към столицата Багдад.
 

Експертите по Близкия изток го наричат Новия Осама бин Ладен. Мълниеносното широко настъпление в Ирак на създадената от Багдади в Северна Сирия радикална ислямистка организация даде основание той да бъде наречен новата звезда на джихадизма. Като част от "Ал Кайда" Багдади единствен не се закле във вярност към египтянина Айман ал Зауахири, когато той наследи лидерството в терористичната мрежа след ликвидирането на Осама бин Ладен от американски командоси в Пакистан през 2011 г. За главата на Зауахири САЩ дават 30 милиона долара награда, а за ликвидирането на Багдади - 10 милиона. Но в момента намиращият се далеч от Близкия изток и укриващ се някъде в Афганистан или Пакистан Зауахири е повече номинален лидер на "Ал Кайда".

Истинският вожд на бойното поле е Багдади. Видимата реална мощ на Багдади е в рязък контраст с лидерството на Зауахири, който се укрива повече от 10 години и се опитва от скривалището си да влияе на един глобален джихад. Бойци от ИДИЛ и техни съперници, разговаряли с Ройтерс, хвалят Багдади като стратег, който умело използва хаоса в Сирия и слабата централна власт в Ирак след изтеглянето на американските войски, за да изгради своя солидна база. Той се показа безмилостен в елиминирането на противниците си и не се поколеба да се обърне срещу бивши съюзници по пътя към голямата си амбиция да създаде сунитска ислямска държава. Багдади смята за врагове и разгромява дори съпернически радикални групировки, които също споделят религиозната идеология на ИДИЛ, но не принадлежат към неговата бойна структура. Пленените бойци от съперническите групировки биват убивани чрез разстрел или обезглавяване. Екзекуциите се записват на зловещо видео, което след това се разпространява в интернет за сплашване на противниците. Като философ на идеята за радикална ислямистка държава Багдади планира да я създаде на част от сирийската и иракската територии.

Описват Абу Бакр ал Багдади като мъж с кръгло лице, кафяви очи, късо подстригана брада и къса тъмна коса. Джихадисткият лидер е роден през 1971 г. в град Самара, близо до Багдад.Има докторска степен по ислямски изследвания от Багдадския университет, твърдят джихадистки уебсайтове. По време на режима на Саддам Хюсеин той служи като имам в джамия. След навлизането на американските войски в Ирак през 2003 г. бързо се включва в структурата на "Ал Кайда" в Ирак и участва в нападения срещу чужденците. Тогава създава добри връзки със сунитски племенни вождове. През 2010 г. вече е начело на групировката "Ислямската държава в Ирак". Година по-късно, когато в съседна Сирия избухва бунтът срещу президента Башар Асад, Багдади изпраща своя помощник Абу Мохамед ал Голани да разшири позициите на "Ал Кайда" там. Там Голани създава клона на "Ал Кайда" - "Фронт ал Нусра", който бързо става известен с кървави атентати с коли бомби. Фронтът се превръща в най-ефективната от разнородните сили, борещи се срещу Асад. Така Голани придобива силно влияние в Сирия и отказва да се подчинява на Багдади. Така пламва войната на Багдади срещу "Фронт ал Нусра", което пък довежда до разрив на Багдади с лидера на "Ал Кайда" Зауахири.

Двамата лидери имат и концептуални различия за стратегията и тактиката на джихадизма. Багдади вярва, че създаването на ислямска държава би възкресила величието на исляма от епохата на пророка Мохамед. Зауахири обаче се опасява, че събирането на джихадистки бойци на едно място ще даде възможност на Запада по-лесно да ги срази. В Сирия Багдади контролира поречието на река Ефрат в пустинните райони на Сирия, където се добива петрол. Продаван на черния пазар, петролът осигурява на ИДИЛ милиони долари приходи. В съчетание с вербуваните иракчани и военното оборудване, пленено при завземането на иракския град Мосул, Багдади сега разполага със значителен човешки, финансов и военен ресурс. ИДИЛ стана известна в Сирия с безпощадното си отношение към сирийците. Там, в град Ракка, Багдади е въвел шериата като основен закон. Сега със същия садизъм ИДИЛ изтребва стотици заловени войници шиити от иракската армия, сирийската армия и мирни жители на завзетите градове.

Багдади е лицето на новото поколение ислямски бойци, които се стремят да изпълнят следващия етап от мечтата на Бин Ладен - еволюцията от "Ал Кайда" (което на арабски може да означава "база") към пълноценна радикална държава.

Не само Близкият изток, а целият свят трябва да се страхува от Багдади и неговата ИДИЛ, смятат експерти по тероризма. Защото той отваря вратата на джихада за чуждестранни бойци, главно европейци и американци, осигурявайки им обучение и цел. Освен че са полезни на бойното поле в Сирия и Ирак, те могат да се върнат в страните си като ветерани с опит. Там те могат за вербуват последователи, които да извършват нападения за Багдади извън Близкия изток. "Неговите бойци са безстрашни и безмилостни. Ходят с жилетки с експлозиви. Действат по правилото, който се изпречи на пътя им, трябва да бъде ликвидиран.", разказват очевидци на терора на ИДИЛ.

Л.Михайлов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5525 |02.06.2014 Официално: Порошенко е новият президент на Украйна . 1| 5971 |06.11.2013 Демократът Бил де Блазио е новият кмет на Ню Йорк . 0| 6062 |26.01.2013 Милош Земан е новият президент на Чехия . 9| 6958 |20.06.2012 Андонис Самарас е новият гръцки премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads