Реклама / Ads
6| 6057 |11.09.2013 СВЯТ

Барозу: Европа не е перфектна, но е по-добре да остане единна

.
Политиците трябва да обяснят защо Европа не е перфектна. Но е по-добре тя да остане единна, отколкото да бъде поляризирана. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу по време на годишната му реч за състоянието на Европейския съюз, съобщи БГНЕС.
 
Барозу призова към обединена и силна Европа. Той видя бъдещето на Стария континент в създаването на силен политически съюз.

Броени дни, след като Европа отбеляза икономически растеж за пръв път от две години, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу представи пред евродепутатите в парламента една сравнително оптимистична картина. Кризата още не е приключила, но възстановяването вече изглежда постижимо и може да бъде факт през 2014-а, смята той.

Барозу отбеляза положителната промяна в икономическото възстановяване в страни като Португалия, Гърция и Кипър, на които икономическата криза се отрази зле.

"Сега е много важно как това съживяване ще бъде използвано от политиците", заяви председателят на Еврокомисията.

Най-големият проблем на Европейския съюз е нивото на безработицата, смята той.

"Европа е длъжница на тези 26 млн. безработни свои граждани, особено на младите", добави Жозе Мануел Барозу, като заяви, че сегашното ниво на безработицата е социално неприемливо.

Той отправи ясна критика към антиевропейски настроените политически сили на континента ни. Барозу подчерта, че най-големият недостатък на икономиката идва от политиката и от правителствата зависи да осигурят стабилност и предвидимост, от които се нуждаят пазарите и за съжаление все още не са налице.

Като отчете важността на борбата срещу климатичните промени, Барозу изтъкна, че Европа не може сама да се бори с тези проблеми, но е длъжна да бъде начело на усилията в тази посока.

"След влизането в сила на Договора от Лисабон гражданите от страните на ЕС трябва да имат повече информация за това, което става в Европа, за механизма на взимане на политическите решения", каза още Жозе Барозу в своето четвърто и последно такова обръщение преди парламентарните избори през май идната година.

Председателят на ЕК се спря кратко и на кризата в Сирия, подчертавайки, че употребата на химическо оръжие е недопустима и изисква ясен отговор. Барозу приветства предложението за поставяне под контрол на химическите арсенали на Сирия.

"До момента ЕС е отпуснала 1,5 млрд. евро хуманитарна помощ за бежанците от сирийската гражданска война", припомни той.

Барозу припомни, че догодина се навършва един век от жестоката Първа световна война /1914-1918/. Но изрази надеждата си, че именно с парламентарните избори за Европарламент през май 2014 г. Европа ще стане по-силна и обединена. Не трябва да се срамуваме, а да се гордеем с това, което сме постигнали", каза в заключение Жозе Барозу.

Речта за състоянието на съюза се произнася веднъж в годината от председателя на Европейската комисия на пленарна сесия на Европарламента.

Първата такава реч беше произнесена на 7 септември 2010 г. от Жозе Барозу. В нея той обърна основно внимание на положението в икономиката и проблема с безработицата. Тогава Барозу изтъкна, че възстановяването в икономически план е в ход, растежът е бил по-висок от предвидения, а безработицата, макар и висока, е престанала да нараства.

Втората си реч за състоянието на съюза Барозу произнесе на 28 септември 2011 г. В нея той призова за въвеждане на данък върху финансовите транзакции като механизъм за подпомагане излизането от кризата в еврозоната. Барозу ясно се противопостави на френско-германското предложение за своеобразно междуправителствено тяло за управление на еврозоната, доколкото, според президента на ЕК, това е ролята именно на ръководената от него институция.

На 12 септември 2012 г. Барозу призова към решителни стъпки за завършване на европейския финансов съюз, което би означавало нов европейски договор, по силата на който ЕС да се придвижи в посока на федерация от национални държави и то преди следващите избори за Европарламент през 2014 г. Той също така призна необходимостта от сериозно обсъждане с гражданите на Европа за пътя напред и призова проевропейските сили да се мобилизират срещу антиевропейските тенденции, налагани от популисти и националисти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5147 |20.08.2013 "Ал Кайда" подготвяла атентати по влакове в Европа . 2| 5495 |27.07.2013 "Хизбула" към Европа: Забравете за диалог . 3| 5689 |30.06.2013 ЕС чака обяснение от САЩ за подслушването в Европа . 0| 5519 |11.02.2013 „Конски скандал” тегне над Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads