Реклама / Ads
0| 4791 |04.12.2009 СВЯТ

BBC: Сръбското еврочленство под въпрос

.
Ратко Младич Източник: wikipedia
Ако сръбските власти не хванат военнопрестъпниците Ратко Младич и Горан Хаджич страната най-вероятно няма да влезе в ЕС.
 
Външният министър на Холандия Максим Ферхаген характеризира като „положителен” доклада за сътрудничеството на Сърбия с трибунала на ООН за военни престъпления, ключов въпрос в усилията на Белград за по-тесни връзки с ЕС, предаде ВВС.

„Докладът на Брамерц е положителен”, каза министърът, след като главният прокурор на Международния трибунал в Хага Серж Брамерц представи доклада си за сътрудничеството.

Сръбските власти трябва да положат повече усилия да открият двамата бегълци, настоя Брамерц в своя последен доклад до Съвета за сигурност на ООН. Ратко Младич е началник щаб на армията на Република Сръбска (Босненската сръбска армия) по време на войната в Босна през 1992-1995 г. През 1996 г. Младич, заедно с няколко други сръбски водачи, е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления и провеждане на геноцид във връзка с обсадата на Сараево, когато 10 000 души умират, и избиването на 8100 мъже и момчета мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Сребреница — най-голямото клане след приключването на Втората световна война. Горан Хаджич се издирва за военни престъпления в Хърватска.

От Белград се надяват “положителният доклад” да изиграе съществена роля за евентуалното приемане на Сърбия в ЕС. Техните надежди угаснаха след настояването на холандското правителство да хванат престъпниците миналата година. Брамерц похвали прокуратурата в нейните усилия да получи достъп до документи и архиви по случая и насърчи властите да продължат да работят в тази насока. Вълшебните думи “пълно сътрудничество” не присъстват в доклада.

Холандското правителство настоява на това, за да размрази Междинното търговско споразумение. Приемането му е първа стъпка към преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. Миналата година Холандия замрази преговорите по споразумението.

На срещата на външните министри на ЕС в понеделник ще стане ясно дали Сърбия ще бъде възнаградена за усилията си или натискът върху Белград ще продължи чрез препречване на пътя на сърбите към Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5056 |04.12.2009 И французите не щат минарета . 4| 5186 |03.12.2009 ООН се притеснява за Швейцария и минаретата . 12| 5025 |03.12.2009 Разследват княз Кирил за корупция . 2| 5150 |02.12.2009 Загубени дела в Страсбург охарчиха бюджета с 223 хил. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads