Реклама / Ads
1| 5611 |30.04.2010 СВЯТ

Бедствено положение заради петрола в Мексиканския залив

.
Снимка на петролен разлив
Губернаторът на щата Луизиана Бобу Джиндал обяви бедствено положение заради огромното петролно петно в Мексиканския залив, което се очаква да достигне бреговете на щата днес,следобед.
 

Инцидентът с избухнала на 20 април и потънала на 22 април петролна платформа на компанията "Бритиш петролеум" е "национален проблем", стана ясно вчера на специална пресконференция в Белия дом във Вашингтон.

Президентът Барак Обама, според когото крайната отговорност е на компанията, заяви, че кабинетът му обмисля всякакви мерки, включително с участието на военните.

След експлозията, убила 11 души, всеки ден в океана се изливат по 5000 барела (795 000 литра) суров петрол от кладенеца, намиращ се на над 1.5 км под водната повърхност.

Засега са неуспешни опитите да бъде прекратено изтичането на петрол и газ и вариантът с нов сондаж за сваляне на напрежението от кладенеца вероятно ще отнеме 3 месеца.

Пентагонът предложи да помогне за предотвратяване на едно от най-големите екологични бедствия през последните години, заплашващо бреговете на 4 щата и стотици животински и растителни видове в океана, Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида.

"Бритиш петролеум" и бреговата охрана на САЩ започнаха - по думите на базираната в Лондон компания - най-голямата в историята операция по удържане на петролен разлив, включваща десетки кораби и самолети.

Te започнаха контролирано изгаряне на гигантското петролно петно с цел да се предотврати разрастването му. Има готовност и за разгръщането на плаващи баражи с дължина хиляди километри.

Според експерти организмите в близост до петното могат да бъдат сериозно засегнати от токсичните газове след пожара, но въпреки това пораженията за природата от изгарянията на нефтеното петно ще са по-малки в сравнение с тези, които биха последвали, ако то се разпространи.

Според "Вашингтон пост" разливът вероятно ще надмине по размер този от 1969г. в Санта Барбара, след който бе наложен мораториум върху сондажите за петрол и газ по тихоокеанския и атлантическия бряг. Обама се опитва да смекчи тази забрана, но инцидентът в Мексиканския залив ще замрази, а най-вероятно и ще провали плановете му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4966 |20.03.2010 Папата се извини заради педофили . 0| 8489 |05.03.2010 Затвориха Пентагона заради стрелба . 0| 5167 |28.02.2010 Над 100 000 португалци без ток заради бурята . 5| 5183 |13.02.2010 Нови протести заради Мохамед

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads