Реклама / Ads
8| 4910 |20.12.2010 СВЯТ

В Беларус биха опозицията и на изборите, и по площадите

.
Ал. Лукашенко
Лукашенко събра 79,67% от гласовете; опозицията протестира; опозиционният кандидат за президент на Беларус Владимир Некляев е приет в болница с черепно-мозъчна травма.
 

Опозицията загуби и при урните и на площада, пише Газета.ру по повод проведените в Беларус избори за държавен глава. Опозиционният кандидат за президент на Беларус Владимир Некляев е приет в болница с черепно-мозъчна травма след сблъсък с хора, носещи черната униформа на специалните сили на милицията, предават Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Световните агенции съобщават, че при опита на полицията да разгони демонстрантите са били бити операторите на „Россия сегодня", така и Ирина Халип, сътрудник на „Новая газета", Наталия Радия, редактор на опозиционния сайт „Харта 97" и много други. Халип била нападната от милиционерите докато се включвала в предаване на радио „Ехото на Москва" за ставащото в Белрус. АП съобщи, че неин репортер също е бил бит.

Малко по-рано в Минск група от около 200 поддръжници на Некляев беше нападната от хора, които според опозиционерите са били представители на силите на реда.
При сблъсъците Некляев е получил нараняванията си. Нападнат е бил и опозиционният кандидат-президент Андрей Санников, но той не е пострадал. От беларуското МВР съобщиха, че силите на реда не са превишили правата си. Представителите на опозицията искали да отидат на Октомврийския площад в столицата, за да организират протест срещу състоялите се днес президентски избори, които според опозицията са били манипулирани за осигуряване на четвърти мандат на управляващия от 1994 г. президент Александър Лукашенко.

Централната избирателна комисия обяви края на изборния ден
. По някои данни избирателната активност е била над 80 процента. Според съобщени по държавната телевизия данни от екзит пол, президентът Лукашенко е преизбран с над 79 процента от гласовете за четвърти път. Журналист на АФП съобщи, че хиляди поддръжници на опозицията се събират в центъра на Минск, за да протестират срещу фалшифицираните според тях избори.

На Октомврийския площад в центъра на беларуската столица Минск се бяха събрали над 10 000 поддръжници на опозицията на протест срещу обявената победа на сегашния държавния глава Александър Лукашенко. Демонстрантите развяват национални знамена, знамена на ЕС и транспаранти с надписи като "Нови избори без Лукашенко" и скандират "Да живее Беларус". Изказалите се на митинга представители на опозицията, сред които и няколко опозиционни кандидат-президенти заявиха, че президентските избори в Беларус са били фалшифицирани. По техни оценки действащият президент Александър Лукашенко не е събрал 50 процента от гласовете, които биха му позволили да спечели на първия тур.

"Ние не искаме и втори тур. Трябва да се произведат нови президентски и парламентарни избори по стандартите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", заяви лидерът на Обединената гражданска партия Анатолий Лебедко. Председателят на Европарламента Йежи Бузек поиска от Лукашенко да накаже виновните за насилието срещу опозицията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5112 |19.12.2010 Гласуват за президент в Беларус . 2| 6027 |24.06.2010 Беларус плати, "Газпром" отвори кранчето на газа . 0| 4659 |08.04.2010 Опозицията взе властта в Киргизстан, мародери грабят магазини . 1| 5387 |16.03.2010 Суровият петрол сприятели Беларус и Венецуела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads