Реклама / Ads
2| 6044 |24.06.2010 СВЯТ

Беларус плати, "Газпром" отвори кранчето на газа

.
Правителството на Беларус е изплатило всички дългове по газовите доставки на руския гигант "Газпром"и газоподаването ще бъде възстановено в пълен размер, съобщава РИА Новости.
 

По думите на говорителя на президента Наталия Тимакова информацията е потвърдена и от директора на „Газпром" Сергей Милер.

В телефонен разговор с президента Дмитрий Медведев Милер заявил, че от Беларус са превели дължимите суми и доставките на газ се възобновяват на 100%, както е според подписаното споразумение.

Припомняме, вчера министър - председателят на Беларус Владимир Семашко заяви, че на руския гигант „Газпром" са изплатени дължимите 187 милиона щатски долара.

„Към 16.00 часа сме привлекли 200 милиона долара, от които 187 са преведени за покриване на дълга", изтъкна Семашко.

В същото време Беларус постави ултиматум на „Газпром", че ако до 10 часа днес не изплатят просрочията за транзита на газ през нейната територия транзитното преминаване ще бъде спряно. Дължимата сума е 260 милиона долара.

Припомняме, Русия започна да намалява доставките на газ за Беларус заради неплатени дългове.

Еврокомисарят по енергетиката Марлене Холцнер заяви, че само три страни - Литва, Германия и Полша - ще бъдат засегнати от газовия спор.

През територията на Беларус руският газа захранва Калининградска област, Украйна, Полша, Литва и Германия.

Транзитът се осъществява чрез магистралния газопровод „Ямал - Европа" (собственост на „Газпром") и чрез газопреносната система „Белтрансгаз" (50 % от акциите са на „Газпром").

Годишно транзитът през Беларус е в обем от 50 млрд. кубически метра, като „Ямал - Европа" поема 33 млрд. куб./м. от общото количество.

Междувременно Москва увери Еврокомисията, че ще изпълни задълженията си по газовия договор.

От началото на 2010 година Беларус плаща на Русия за газа не по действащия договор, а по установена еднолично от Минск цена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5232 |16.06.2010 Вратата на Еврозоната се отвори за една малка страна . 1| 5398 |16.03.2010 Суровият петрол сприятели Беларус и Венецуела . 6| 4983 |12.03.2010 Нобеловата награда на Обама отива за благотворителност . 0| 4802 |11.03.2010 Гърците врътнаха кранчето на торентите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads