Реклама / Ads
1| 3920 |13.05.2016 СВЯТ

Белгийски изтребители удрят ИДИЛ в Сирия

.
Шест белгийски изтребителя Ф-16 се включват във въздушните удари на международната коалиция по цели на ”Ислямска държава” (ИД) в Сирия от 1 юли. Това реши правителството по силата на чл. 51 от Хартата на ООН за ”законна съвместна защита”, отбелязват местни медии.
 

„В съответствие с Резолюция 2249 на ООН, участието ще бъде ограничено до тези области в Сирия, които са под контрола на „Ислямска държава“ и други терористични групи“, поясни говорител на премиера Шарл Мишел след среща на кабинета.

 

По думите на говорителя целта на белгийските удари е да унищожат убежищата на групировката. Със същото правителствено решение се разширява териториалното присъствие на белгийските военни в Ирак, които обучават местните сили за сигурност. Занапред белгийските военни ще могат да работят не само в столицата, но и в други райони на страната. Уточнява се, че за разлика от сирийската операция, действията на белгийската армия в Ирак са по покана на правителството в Багдад.

 

Белгия започна своите въздушни нападения срещу цели на групировката от 2015 г. като част от водената от САЩ международна коалиция. Тогава тя реши да не предприема действия другаде заради засилващи се притеснения, че страната може да бъде въвлечена в регионалните конфликти. За няколко месеца Брюксел прекрати бомбардировките с оправдание за недостиг на средства за финансиране на акцията.

 

Непосредствено след атентатите в Брюксел от 22 март ИДИЛ пое отговорност и настоя Белгия да прекрати действията си срещу терористичната групировка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4083 |07.05.2016 48 членове на ИДИЛ ликвидирани при въздушни удари в Сирия . 0| 4304 |04.05.2016 Сирия отказва да приеме хуманитарна помощ на ООН . 0| 4240 |29.04.2016 Примирието в Сирия е под въпрос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads