Реклама / Ads
1| 4992 |01.02.2010 СВЯТ

Берлускони реши да бори мафията

.
Царят на лицемерието Източник: Вяра Йовева
Италианският премиер Силвио Берлускони нарече организираната престъпност “ужасна патология” и разкритикува сериалите и филмите за мафията, които според него “развалят имиджа на Италия пред света” по време на посещение в южноиталианския град Калабрия.
 
Тези предавания са “грозна тенденция”, на която Берлускони се надява да сложи край.

Негови опоненти коментират, че това наистина зависи от него, тъй като неговите телевизии излъчват предавания като “Семейство Сопрано”, “Шефът на шефовете” (сериал за сицилианския бос Тото Рина) и “Последният Кръстник” за Бернардо Провенцано (също от Коза Ностра) с огромен успех. “Нормално е да говори такива неща с цел популизъм, още повече че даже не звучеше искрено,” казват критици на премиера.

В бестселъра си “Гомор” за неаполитанската мафия Камора Роберто Савиано изтъква, че някои истински мафиоти копират стила на фиктивни такива.

В Калабрия Берлускони представи амбициозен 10-етапен план за борба с организираната престъпност. Изборът на местоположение не е случаен – точно в този регион имаше масови бунтове с участието на местната мафия Ндрангета миналия месец. Още повече, че членове на Ндрангета отправиха бомбени заплахи срещу съдии и италианския президент през изминалите седмици.

За съжаление Берлускони не изневери на себе си, като обвини имигрантите в южна Италия за бунта. Той похвали усилията на правителството в борбата с незаконните имигранти и заяви, “По-малко чужденци в Италия означава по-малко престъпници.” Правителството е конфискувало активи на стойност над $9.78 млрд. от мафията от 2008 г. насам, но според критици други техни мерки подкопават тези успехи. Прокуратурата се бори яростно против предложението на коалиционното правителство на Берлускони да бъде ограничено използването на специални средства за подслушване. Според прокурори това би било сериозно препятствие пред разследванията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5071 |11.01.2010 Емигрантски бунт в Италия, разследват мафията . 2| 5352 |17.12.2009 Берлускони излезе от болницата, готви се за пластичен хирург . 6| 4747 |14.12.2009 Берлускони - стабилен след инцидент . 1| 4876 |11.12.2009 Сицилиански бос отрича да е свързан с Берлускони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads