Реклама / Ads
1| 5737 |04.11.2013 СВЯТ

Бойкот и изблици на насилие на изборите в Косово

.
Изборите за местна власт в Косово се проведоха под знака на насилие и бойкот от страна на сръбското малцинство. Според предварителни резултати в населената със сърби част на Косово бойкотът успя, В Прищина управляващите губят. Резултатите се очакват в следващите няколко часа.
 

„Радвам се, че видях хората да гласуват, това е добре за тях, защото избират своите представители и своето бъдеще", коментира Роберто Гуалтиери - директор на европейската мисия наблюдатели, информира Стандарт нюз. Според сърбите в Косово днешният вот ще легитимира правителството в Прищина. Затова мнозина решиха да бойкотират изборите, а пред някои секции излязоха групи сръбски националисти, които сплашваха съгражданите си, излезли да гласуват.

Изборите преминаха в напрегната атмосфера. В непосредствена близост до избирателни участъци пожелалите да гласуват се сблъскаха с бойкотиращите гласуването, които ги заплашваха и обиждаха. Всичко това ставаше при бездействието на местната полиция, съобщи ИТАР-ТАСС. Навсякъде в оспорваните общини имаше усилени патрули на мироопазващите сили Кейфор, включително с хеликоптери. Особено силно присъствие на Кейфор се налага в град Косовска Митровица.

Още в началото на изборния ден в северната част на Косово, където в компактни групи живеят сърби, се промъкнаха многобройни привърженици на крайнодесни националистически групировки и активисти на Демократическата партия на Сърбия. Те заеха позиции около избирателните секции и се държаха крайно агресивно срещу дошлите да гласуват техни сънародници. Викаха им "предатели" и "шиптари".
 

Някои снимаха всички влизащи да гласуват сърби с обещанието после "да ги намерят и да се разберат с тях". "Дойдох с десетки мои братя да попречим на тази позорна продажба на сръбска земя," каза мъж, представил се с името Стевица, пристигнал от Сърбия с други крайни националисти, за да подкрепят бойкота.
 

Репортер на Асошиейтед прес е станал свидетел как сърби, събрали се около избирателните секции, се опитват да разубедят от гласуване свои сънародници. Мнозина от тях имаха на ръцете си ленти с надпис на сръбски "Не на албанските избори", посочва още агенцията. В косовските райони с преобладаващо сръбско население бяха разлепени плакати, определящи участието в изборите като измяна.

"Тези избори са акт на голяма измяна, която в крайна сметка ще откъсне Косово от Сърбия и ще доведе до изселване на сърбите от Косово", заяви 22-годишният студент Негован Тодорович. "Белград предава Косово заради мъглявата перспектива на т.нар. облаги от т.нар. евроинтеграция", смята той.
 

Обиди бяха отправяни и към международните наблюдатели и представители на ЕС. Най-голяма активност националистите проявиха в траадиционно сръбските общини Косовска Митровица, Лепосавич, Звечани, Зубин поток. В сръбската част на град Косовска Митровица неизвестни разбиха училище с избирателните секции в него, рапръснати бяха бюлетините. Сръбски официални лица изразяват голямо безпокойство от подобно развитие на ситуацията. Много сърби се страхуваха да излязат от домовете си, което доведе до нисък процент на явилите се. Има реална опасност, дори в населени с голямо мнозинство сърби общини, да победят представители на косовско-албанските власти, пише руската агенция.
 

В албанската част на Косово и Метохия участието в изборите превишава в пъти показателите в сръбската северна част, съобщи на пресконференция председателят на "ЦИК" на самообявилата се северна република Валдете Дака.

В албанските общини процентът на гласувалите надвиши 50%, а в сръбските остана между 7,4 и 13%.
 

Обстановката в Косовска Митровица продължи да е напрегната и в неделя срещу понеделник. Общата избирателна активност е около 47 процента, съобщи БНР.

ЦИК на Косово е прекратила гласуването и няма да приеме резултати от Косовска Митровица, съобщиха властите.
 

Според първите резултати в столицата на Косово досегашният кмет отива на балотаж. Кандидатът на управляващите Агим Чеку получи малко над 9 процента.

Това са първите избори, които се организират на цялата територия на Косово. Те са ключов тест за историческото споразумение за подобряване на отношенията между Белград и Прищина, постигнато с посредничеството на Брюксел. Около 1.8 милиона гласоподаватели имаха право да гласуват в 39 общини и да изберат кметове и общински съветници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7604 |14.06.2013 Полицейско насилие в Анкара . 0| 7062 |19.06.2012 Путин и Обама заедно с призив срещу сирийското насилие . 3| 6519 |28.05.2012 Туристите обявиха бойкот на Гърция . 4| 6133 |13.05.2012 Брюксел бойкотира Украйна заради Тимошенко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads