Реклама / Ads
0| 4633 |10.02.2015 СВЯТ

Британският парламент ще разследва Swissleaks

.
Британското правителство е под засилен натиск – то е знаело имената и сметките на потребителите, които са спестили милиони лири от плащане на данъци благодарение на британската банка HSBC.
 
От пет години кабинетът е бил наясно как най-голямата банка на страната е помагала на своите клиенти да избегнат плащането на данъци.

Британският парламент ще разследва бързо скандала за укриване на данъците от голям мащаб Swissleaks, в центъра на който попадна HSBC, предаде Ройтерс, като се позова на депутати.

Комисията по държавните сметки към Камарата на общините ще започне разследване и ще поиска информация от британския кредитор.

Дейвид Гаук, член на Консервативната партия в Камарата на представителите и отговарящ за данъците във финансовото министерство, заяви пред BBC, че правителството е взело данните на сериозно. „Ние взехме обратно 135 милиона лири от лицата, укриващи данъци, включително чрез глоби и лихви за забавени плащания. Като цяло обвиненията срещу лицата, укриващи данъци, са се увеличили петкратно в тази законодателна сесия - това е значително увеличение".

Опозицията обаче не е доволна от обяснението. Лейбъристите обвиняват консервативното правителство, че не е направило достатъчно за решението на проблема. „Ние знаем, че данъчните власти за разследвали 1100 случая. Това е само един на всеки седем случая. 135-те милиона лири, които са взели обратно, са малка сума в сравнение с това, което други европейски правителства са направили“, казва Маргарет Ходж от опозиционната Лейбъристка партия.

"Разкритията... доказват за пореден път непрозрачността на една световна индустрия в полза на един богат елит", коментира още Ходж.

Според Би Би Си HSBC е помагала на богати клиенти да спестят стотици милиони лири от данъци. Предаването „Панорама“ на канала разполага със сметките на 106 000 клиенти от 203 страни, изтекли от Ерве Фалсиани през 2007.

В момента страната е в навечетието на предизборна кампания, защото на 7 май британците ще избират нов състав на Камарата на общините. И, разбира се, новите разкрития са добре дошли за опозицията. "От една страна, това правителство не иска да се разстрои свите богати приятели и едрия бизнес, от друга страна 85 процента от гражданите почтено плащат своите данъци - защо тъкмо най-богатите трябва да си спестяват това?" пита Ходж.

Призиви за разследване има и от САЩ, Белгия, Франция, Аржентина и самата Швейцария.

От своя страна HSBC заяви, че „сътрудничи със съответните власти“. Банката признава, че „носи отговорност за пропуски в контрола в миналото“, но твърди, че сега „е фундаментално променена“.

В САЩ член на банковата комисията на Сената поиска правителството да разкрие какво знае за тези документи.

В Белгия съдия възнамерява да издаде международни заповеди за арест за директорите на швейцарското подразделение на банката, а Франция започна разследване, като министър-председателят Манюел Валс обеща още действия в родината си и на европейско ниво.

Един от най-висшите ръководители на HSBC, Стивън Грийн, който стана главен изпълнителен директор на групата през 2003 г., преди да оглави Борда на директорите на банката през 2006 г., стана министър осем месеца, след като данъчната администрацията на Великобритания е разполагала с изтеклите документи от банката. Той бе министър на търговията и инвестициите до 2013 г., припомня BBC.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4916 |29.12.2014 Гърция не избра президент, разпускат парламента до дни . 2| 4658 |17.11.2014 Евакуираха британския парламент заради съмнителен пакет . 0| 5849 |26.10.2014 Предсрочни парламентарни избори в Украйна . 5| 6213 |22.10.2014 Стрелба в канадския парламент, един убит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads