Реклама / Ads
0| 5681 |30.04.2018 СВЯТ

Британският вътрешен министър подаде оставка заради депортирани погрешка имигранти

.
Амбър Ръд
Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, след като правителството се опита да отговори на общественото възмущение от отношението на ведомството й към живеещи от години във Великобритания карибски имигранти, определени погрешка като незаконно пребиваващи, предаде Би Би Си.
 
Канцеларията на министър-председателката Тереза Мей съобщи, че Ръд е подала оставка, след като изглежда е подвела парламента за съществуването на набелязан брой незаконни мигранти, подлежащи на депортиране годишно. Говорител на "Даунинг стрийт" съобщи, че снощи министър-председателката е приела оставката на Ръд. От около две седмици 54-годишната Амбър Ръд е подложена на критики след разкритието, че нейните служби са имали набелязан брой нелегални мигранти, които трябва да експулсират годишно.

Пред парламентарна комисия министърката отрече да е знаела за съществуването на такива целеви депортации и беше обвинена, че е заблудила депутатите. Оставката беше огласена само часове след като министърката каза, че ще остане на поста си, за да гарантира, че британската имиграционна политика е "хуманна". Политици от опозицията обаче я призоваха да се оттегли.

Оттеглянето на Ръд, вътрешен министър от 2016 г. и един от най-преданите хора на Тереза Мей, е тежък удар за министър-председателката, на която на 3 май предстоят местни избори, смятани за тест за нейното консервативно правителство. Ръд плаща за т.нар. скандал "Уиндръш". В страната се надигна възмущение, след като в. "Гардиън" съобщи, че на хора, дошли от Карибите в десетилетията след Втората световна война, наскоро са били отказани медицински грижи и че те са били заплашени с депортирани, тъй като не могли да представят документи, доказващи правото им да живеят в страната. Хиляди имигранти, пристигнали от страни от Общността на нациите между 1948 г. и началото на 70-те години, за да участват във възстановяването на страната след втората войната, получили правото да останат завинаги.

"Уиндръш" е името на първия кораб, с който имигрантите от Карибите пристигнали близо до Лондон. Много от тях всъщност имали британско поданство, тъй като били родени в колониалната епоха. Онези, които така и не се опитали да получат лични документи по надлежния ред, се оказаха третирани като незаконни имигранти и са застрашени от експулсиране, ако не докажат правото си на пребиваване за всяка година, прекарана във Великобритания. След избухналото възмущение, Тереза Мей беше принудена да се извини на ръководителите на тези страни на среща на върха на Общността на нациите, състояла се преди две седмици в Лондон. В понеделник Амбър Ръд каза, че дълбоко съжалява за създалата се ситуация, изтъкна значителния принос на поколението "Уиндръш" за Великобритания и заяви, че тези хора могат да получат националност, без да доказват правото си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5095 |03.04.2018 Гръцки министър нарече Ердоган ”луд” . 0| 5827 |29.03.2018 Тръмп уволни министъра по въпросите на ветераните заради скъпи пътувания . 1| 6838 |23.03.2018 Гръцкият външен министър e в Скопие заради името на Македония . 3| 5390 |12.03.2018 И словашкият вътрешен министър подаде оставка заради убийството на журналиста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads